Новини Корпорації Новини Фестивалю

“Тут повинні протікати розмови, поезія та вино” – дискусія про Meridian Czernowitz

Meridian Czernowitz – 10 років на культурній мапі Європи – дискусія.

Вітальне слово оголосила Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду.

Поговорити про невдачі та здобутки десятиліття Меридіану завітали Олександр Бойченко, Ігор Померанцев та Юрій Андрухович. Спікери висловили різні думки щодо місця поетичного фестивалю в історії Чернівців та його впливу на суспільство. Дискусія відбулась в Центральному палаці культури.

Ігор Померанцев розповів про історичні обставини, які сприяли становленню Чернівців, як культурного центру Буковини. За його дослідженнями, після революції в Австро-Угорщині 1848 року до Чернівців втекла дисидентська інтеліґенція. Згодом ця ж таки інтелігенція вплинула на Юрія Федьковича, Міхая Емінеску та багатьох буковинських митців.
Також Ігор згадав початкову точку фестивалю, а саме момент, коли давав пораду своєму племіннику Святославу: “Здесь должны литься речь, поэзия и вино. / Тут повинні протікати розмови, поезія та вино”.

Юрій Андрухович позитивно оцінив розвиток Чернівців у культурному та економічному векторах. Він згадав про німецького письменника Клауса-Юрґена Літке, що бував у Чернівцях у 1990 році. Той у своїх подорожніх нотатах обурювався, що у місті, де жили Пауль Целан та Грегор фон Реццорі, навіть нема доброї кави.

Натомість тепер, як наголошує Юрій, в цьому місті є кава нічим не гірша від берлінської.

 

Василь Вовк / Вадим Герман

Фото Василя Салиги

Фінансові та організаційні партнери фестивалю:

Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини #CivilSocietyCooperation,  Посольство Німеччини в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Чернівецька міська рада, Літературний целанівський центр, Канадійський благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч», Культурний фонд Pro Helvetia (Швейцарія), Посольство Швейцарії в Україні, Федеральний уряд землі Карінтія, Товариство Георга Дроздовського, Австрійський культурний форум, «Видавництво 21», Німецький культурний центр «Gedankendach», Аудіокнигарня «Абук», спілка Freie Ukraine Braunschweig e.V., ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат» – Цархліб, Український інститут книги, Будинок музики «Ремікс», Готель «Буковина», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича,  Почесне консульство Австрії в Чернівцях, Центр культури «Вернісаж», Flora Club, Центр “Апріорі”.