Новини Корпорації Новини Фестивалю

У Чернівцях Юрій Андрухович відкриє новий проєкт «Літературні дні Пауля Целана 2020»

Громадська організація «Культурний капітал», більш відома як Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, оголошує старт проєкту «Літературні дні Пауля Целана 2020 (читання та дискусії в Україні й Німеччині)». Його відкриє письменник, перекладач, член ініціативної групи «Меридіану» Юрій Андрухович. Прес-конференція за участі автора та організаторки проєкту Євгенії Лопати відбудеться у такому форматі:

  • 11:30 – можливе неформальне спілкування та інтерв’ю з письменником у Літературному целанівському центрі.
  • 12:30 – початок прес-конференції.

Вхід тільки для журналістів. Прохання дотримуватися умов карантину і бути в масках.

Юрій Андрухович – перший гість резиденції «Пауль Целан 100» в Чернівцях. Загалом її учасниками стануть 10 митців, кожен з яких протягом тижня мешкатиме у столиці Буковини та працюватиме над написанням есе про Пауля Целана. Серед них 5 українських та 5 німецьких авторів – Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Ігор Померанцев, Таня Малярчук, Макс Чоллек, Катя Петровська, Ненсі Гюнґер, Александру Булуц, Рон Вінклер.

Окрім цього, всі резиденти матимуть виступ у Літературному целанівському центрі, під час якого читатимуть власні твори та обговорюватимуть творчість Пауля Целана. Програма резидентів також включає екскурсії місцями відомого поета в Чернівцях, відвідування обласного архіву, вивчення оригінальних документів, пов’язаних із життям митця, знайомства та зустрічі з місцевою інтелігенцією, істориками, культурними діячами. По завершенню резиденції есе учасників побачать світ окремим виданням – українсько-німецькою антологією «Пауль Целан 100».

«Проєкт, у першу чергу, має на меті підвищити усвідомлення історичного та актуального значення постаті Пауля Целана, – зауважує його кураторка Євгенія Лопата, – а також поглибити культурні відносини між Україною та Німеччиною. Завдяки ньому Чернівці стануть містом, в якому будуть проживати, працювати та виступати відомі й цікаві літератори з України та Німеччини. Зі свого боку, ми ці враження зафіксуємо окремим літературно-художнім виданням, яке демонструватиме сучасну рецепцію Целана та його міста. У такий спосіб Чернівці вкотре демонструють свою актуальність серед інших європейських міст і затребуваність у мистецькій, інтелектуальній та туристичній галузях».

Резиденція триватиме протягом трьох місяців. Наступні етапи проєкту «Літературні дні Пауля Целана 2020» – його презентація на Форумі видавців у Львові (17-20 вересня), Літературні дні Пауля Целана у Чернівцях (21-23 листопада), представлення антології у п’яти містах Німеччини (5-11 грудня) та на Лейпцизькому книжковому ярмарку (18-21 березня 2021 року, Німеччина). Всього буде реалізовано 28 подій.

Проєкт відбувається за підтримки Kulturstiftung des Bundes (Федерального культурного фонду Німеччини) в кооперації зі штутгартською спілкою Ukrainisches Atelier für Kultur und Sport e.V.