News Новини Корпорації Новини Фестивалю

Вже цього тижня в Одесі відбудуться Поетичні читання Meridian Odesa

3-5 листопада в Одесі у Міжнародному культурному центрі «UNION» (вул.Троїцька, 43) пройдуть Поетичні читання Meridian Odesa – масштабна літературна подія за участі провідних українських літераторів та волонтерів, організована Міжнародною літературною корпорацією Meridian Czernowitz. Програма включає 24 літературно-дискусійні події, 6 із яких відбуваються за підтримки Українського інституту книги, а 18 – завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID). 

У рамках 3-денної культурної події відбудуться презентації знакових та актуальних книжкових новинок України, серед них – поетичні збірки «[dasein: оборона присутності]» Ярини Чорногуз, «Дні тривог» Анатолія Дністрового та «БУКWAR» Галини Крук, збірка документальної воєнної прози «Точка нуль» Артема Чеха, збірка оповідань Романа Малиновського «Солодке життя», книжка есеїв Валерія Пузіка «З любов’ю – тато!», книжка «Бурчак» Тараса Прохаська та антологія «Воєнний стан», упорядкована Андрієм Любкою та Євгенією Лопатою. 

Свою поезію в Одесі також читатимуть знані українські поети –  Сергій Жадан, Іван Малкович, Ігор Померанцев, Олег Каданов та поетки – Ірина Цілик й Тетяна Милимко. 

Майбутні книжки «Війна з тильного боку» та «Як перемогти в інформаційній війні» вперше презентуватимуть Андрій Любка та Пітер Померанцев. В рамках Meridian Odesa відбудеться вечір памʼяті Олександра Ройтбурда «Памʼятаєш, як Ройтбурд…» за участі Сергія Жадана, Соні Кошкіної та Святослава Померанцева.

Зацікавлену аудиторію запрошуємо також на публічні інтерв’ю українських журналістів і блогерів Яніни Соколової, Соні Кошкіної та Романа Кравця із учасниками читань – Сергієм Жаданом, Ігорем Померанцевим, Іриною Цілик та Валерієм Пузіком. 

Вхід на усі заходи проєкту – безкоштовний (з обовʼязковою попередньою реєстрацією). Під час повітряної тривоги події не скасовуються, а продовжуються в режимі онлайн. Онлайн-стрім подій буде доступний на сторінці Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz у Facebook.

Також з 3 до 8 листопада (13:00 – 21:00) у підземних галереях Міжнародного культурного центру «UNION» відбудеться виставка «Картини, що стали книжками». Експозиція включає живопис представників вищої художньої ліги України – Матвія Вайсберга, Влодка Костирка, Катерини Косьяненко, Олени Придувалової та графіку відомого письменника Сергія Жадана. Прикметно, що ці полотна стали «обличчями» книжок Юрія Андруховича, Андрія Любки, Тараса Прохаська, Сергія Жадана і Олександра Ройтбурда. Картини люб’язно надані Святославом Померанцевим з його приватної колекції.

Після завершення Meridian Odesa організатори та українські літератори Андрій Любка, Ярина Чорногуз та Ірина Цілик вирушають із поетичними читаннями на південь України: 

  • Meridian Mykolaiv 2023: понеділок, 6 листопада 17:00, кінотеатр «Батьківщина» (вул. Маріупольська, 9). Вхід вільний за попередньою реєстрацією https://shorturl.at/qPUV5 
  • Meridian Kherson 2023: вівторок, 7 листопада 
  • Meridian Zaporizhzhia 2023: середа, 8 листопада 17:00, укриття-простір «Незламний Хаб» (вул. Вячеслава Зайцева, 9 / колишній «ПК Орбіта»). Вхід вільний за попередньою реєстрацією https://shorturl.at/dikLM

Проєкт реалізується за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Зміцнення громадської довіри в Україні» (UCBI).