News Новини Корпорації Новини Фестивалю

MERIDIAN CZERNOWITZ видав лібрето опери «Вишиваний. Король України» Сергія Жадана

На замовлення Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка, видавництво «Меридіан Черновіц» опублікувало лібрето опери «Вишиваний. Король України» українського письменника Сергія Жадана.

Опера присвячена постаті ерцгерцога Вільгельма фон Габсбург-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний ― українського військового діяча, політика, дипломата, поета, який був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії. У 1947 році у Відні був викрадений радянською секретною службою СМЕРШ, згодом перевезений до Києва, де 1948 року помер у Лук’янівській в’язниці.

«Історія Василя Вишиваного для мене ― це історія про вибір. І про відчуття історичної перспективи, ― розповідає Сергій Жадан. Вільгельм Габсбург, який прийшов до української ідентичності і який одягнув вишиванку проступає в наших сучасниках ― громадянах України, які щоденно відкривають для себе Україну, приходять до власної українськості, віднаходять її в собі, відчитують як палімпсест. Ця історія не так про минуле, як про майбутнє. Яке іноді є для нас зовсім не очевидним».

«Ця книжка ― одна із складових великого культурно-мистецького дійства, у центрі якого стоїть опера, ― каже продюсерка Олександра Саєнко. Проєкт зібрав команду відомих українських митців: композиторка Алла Загайкевич, автор лібрето Сергій Жадан, режисер Ростислав Держипільський. Із нетерпінням очікую, коли опера зазвучить на українських та світових сценах».

Лібрето вже встигло знайти своїх прихильників та здобути нагороду в конкурсі «Найкращий книжковий дизайн 2020», який проводить Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» у співпраці з Ґете-Інститутом в Україні.

Дизайн видання ― Zhuk&Kelm.

Придбати книжку можна у книгарнях України, а також онлайн за посиланням https://cutt.ly/XkVZt2o.

 

Вишиваний. Король України [Текст] / Сергій Жадан. — Чернівці : Меридіан Черновіц, 2020. — 112 с.  ISBN 978-617-7807-11-6