Новини Корпорації Новини Фестивалю

MERIDIAN CZERNOWITZ видає поему-трактат останнього українського футуриста

На початку вересня у видавництві «Меридіан Черновіц» з’явиться друком поема-трактат «Метафізичний реквієм» Володимира Гаряїва (1914–1997). Повноколірний артбук побачить світ спеціально до ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ.

Володимир Гаряїв був останнім українським футуристом, учнем Михайля Семенка, членом легендарного футуристичного гурту «Нова генерація», свідком українського літературного відродження 1920–1930-х років. За словами автора післямови Сергія Жадана, поет «скидався на дивака, як їх показували в радянському кінематографі. Скажімо, на чарівника в дитячій казці. Чи на викладача мертвих мов у фільмі для дітей старшого віку».

Свій твір Володимир Гаряїв почав писати ще в 30-х, час від часу повертаючись до цього протягом життя й завершивши щойно в 90-х. На жаль, за життя автор так і не побачив книги. Нині Meridian Czernowitz спільно з Харківським літературним музеєм підготували до друку цей унікальний текст – що є водночас свідченням про криваву епоху й присвятою друзям, які відійшли. Текст, що викриває час і виправдовує сучасників. Текст, написаний із великою любов’ю та гіркотою.

На думку Жадана, «Метафізичний реквієм» – це «історія про дихання часу, про дух свободи в гарячих харківських підїздах, про повітря, яким у цьому місті дихають поети. Хай це буде історія саме про поетів, про те, як вони затримують у своїх легенях тепло цього міста, тримають його в собі, мов скарб, і, видихаючи, роблять його поезією».

Ілюстрації в книжці авторства Валєра Бондара. Видання здійснено з ініціативи КЗК «Харківський літературний музей», у фондах якого і зберігається цей рукопис. Над художнім оформленням книжки працювали дизайнери Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava – Ірина Шишкова (оцифрування та обробка ілюстрацій) та Сергій Макаренко (обкладинка й макет).

Перша презентація книжки відбудеться 4 вересня у Літньому театрі (м. Чернівці, вул. Садова, 1а) під час ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ за участю автора післямови Сергія Жадана.

Окрім поеми-трактату харківського футуриста Володимира Гаряїва «Метафізичний реквієм», на початку осені в «Меридіані» з’являться друком ще чотири нові книжки: поетичні збірки «Naked one» Юрія Іздрика й «За такі гріхи Бог ще подякує» Тані Малярчук, а також прозові – «малий український роман» Андрія Любки та «Порт Житана» Олеся Ільченка.