News Новини Корпорації

MERIDIAN CZERNOWITZ видає нові книжки віршів та перекладів Сергія Жадана

У травні 2021 року видавництво «Меридіан Черновіц» опубліковує нову поетичну збірку «Псалом авіації» українського письменника Сергія Жадана, а також книжку його перекладів віршів Бертольта Брехта «Похвала діалектиці».

«Псалом авіації»  вміщує 68 віршів, написаних впродовж 2020 року, а також 30 фотографій Марисі М’яновської, чия світлина також використана в оформленні суперобкладинки. Поетична збірка про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос.

«Псалом вийшов спресований і цілісний, ― розповідає Сергій Жадан. Він писався швидко, що дало йому тематичної наскрізності, й легко, що дало йому багато повітря».

«Похвала діалектиці» німецького письменника Бертольта Брехта – продовження перекладної серії Сергія Жадана у видавництві Meridian Czernowitz. У цій книжці зібрано 60 віршів великого поета й драматурга, революціонера, реформатора, антифашиста, який народився в кайзерівській Німеччині, здобув скандальну славу на театральних сценах Веймарської республіки, був вигнаний із країни режимом Гітлера, півтора десятка літ змінював країни проживання, а наприкінці свого надзвичайно складного та неспокійного життя став офіційно визнаним класиком і лауреатом у соціалістичній Німеччині, чого йому до сьогодні багато хто не може вибачити.

«Це збірка не так «найкращих», як «найрізноманітніших» віршів Брехта», ― зазначає перекладач віршів з німецької Сергій Жадан, чиї фото з особистого архіву використані в художньому оформленні та на обкладинці книжки.

Переклад та публікацію цієї книги підтримано Європейським Союзом за програмою House of Europe.

«Похвала діалектиці» – перша публікація віршів Бертольта Брехта в українському перекладі окремим виданням.

До 16 травня триває передпродаж книжок.