Новини Корпорації Новини Фестивалю

Сергій Жадан презентував три нові книжки

Серед них – п’єса “Хлібне перемир’я” та поетична збірка “Список кораблів”. 

Також Сергій розповів про поему-трактат «Метафізичний реквієм» Володимира Гаряїва.

4 вересня, у рамках ХІ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, Сергій Жадан презентував свої нові твори. Автор розповів про книги, що з’явились навесні, а також познайомив глядачів із поемою-трактатом останнього харківського футуриста.

Володимир Гаряїв – учень Михайля Семенка, член футуристичного гурту «Нова генерація», свідок українського літературного відродження 1920–1930-х років. Свій твір Володимир почав писати ще в 30-х, час від часу повертаючись до цього протягом свого життя й завершивши щойно в 90-х. На жаль, за свого життя автор так і не побачив книги.

Метафізичний реквієм” –  твір про криваву епоху й присвята друзям, які відійшли. Це текст, що викриває час і виправдовує сучасників, написаний із великою любов’ю та гіркотою.

Однак, презентацію своїх книг Сергій Жадан планував цієї весни. У зв’язку з епідеміологічною ситуацію в країні, реліз довелось перенести на осінь.

П’єса “Хлібне перемир’я” описує перше літо війни на Сході України: “про життя цивільних, які фактично потрапили у пастку, глухий кут і не можуть з цієї пастки вибратись“, – пояснює Сергій.

Драматичний твір ділиться на чотири акти, кожен із яких починається ліричним вступом:

І пам’ятати про тебе, сходитись і розгортати полотно пам’яті, передавати знання про тебе з рук до рук, ніби посуд з водою. Промовляти ім’я твоє, нагадуючи самому собі про незворотність усього, що сталось, і неминучість усього, що чекає надалі…

#CivilSocietyCooperation

Фото Василя Салиги