Новини Корпорації Новини Фестивалю

Юрій Андрухович та страта Альберта Вироземського: літературно-музичний перфоманс в Чернівцях

У костелі Пречистого Серця Ісуса відбулась медіа-вистава “Альберт, або найвища форма страти”. Символічною платою за відвідування стала добровільна пожертва на реставрацію вищезгданого храму.

Альберт– шахрай і злодій. Він готовий віддати душу дияволу, але їхній договір не спрацював. Тому певного осіннього дня 1641-року його було спалено. У звинувачувальній частині судового вироку зазначалося, що він здійснив «найганебніший людський вчинок за всю історію міста…» У чому полягав «найганебніший вчинок», розповів письменник Юрій Андрухович, попутно шукаючи відповіді на одвічні запитання, що виникають під час з’ясування особистістю стосунків із собою.

Режисерка вистави Оля Михайлюк поєднала різних людей та різні речі: Юрій Андрухович – література, Анатолій Бєлов – графіка, Уляна Горбачевська – театральне мистецтво, Марк Токар – імпровізація, vj-group «CUBE» — відео, Віктор Новожилов — звук.  Все це разом виросло в мистецький синтез за допомогою гри слів та музики, імпульсів та імпровізації.

І синтез цей цілком вдався. Вільних місць майже не залишилось. Хтось сидів на підлозі, хтось всю виставу простояв, але ніхто не залишився байдужим.

Вадим Герман, Василь Вовк

Фото Василя Салиги

Фінансові та організаційні партнери фестивалю:

Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини #CivilSocietyCooperation,  Посольство Німеччини в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Чернівецька міська рада, Літературний целанівський центр, Канадійський благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч», Культурний фонд Pro Helvetia (Швейцарія), Посольство Швейцарії в Україні, Федеральний уряд землі Карінтія, Товариство Георга Дроздовського, Австрійський культурний форум, «Видавництво 21», Німецький культурний центр «Gedankendach», Аудіокнигарня «Абук», спілка Freie Ukraine Braunschweig e.V., ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат» – Цархліб, Український інститут книги, Будинок музики «Ремікс», Готель «Буковина», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича,  Почесне консульство Австрії в Чернівцях, Центр культури «Вернісаж», Flora Club, Центр “Апріорі”.