News Новини Корпорації Новини Фестивалю

Якими були XIV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz та що далі планують організатори?

8–10 вересня 2023 року у Чернівцях відбулися XIV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz. Фокусом цьогорічного Меридіана стали презентації поетичних і прозових знакових книжок 2023 року, написаних про війну росії проти України письменниками і письменницями, які служать у лавах ЗСУ або займаються волонтерською діяльністю. В рамках Meridian Czernowitz відбулися презентації книжок «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» Олександра Михеда, антології «Воєнний стан», упорядкованої Андрієм Любкою та Євгенією Лопатою, поетичних збірок «[dasein: оборона присутності]» Ярини Чорногуз та «Розламані люди» Катерини Міхаліциної, а також збірки документальної воєнної прози «Точка нуль» Артема Чеха (перевидання 2023 року) і нової поетичної збірки Сергія Жадана «Скрипниківка». 

Учасниками традиційних поетичних читань у Чернівцях стали й закордонні літератори – поети й поетеси з Австрії (Крістоф Салай), Ізраїлю (Асаф Дворі, Талі Окаві), Німеччини (Євгеній Брейгер, Аня Утлер) та Швейцарії (Ервін Мессмер).

Новою складовою цьогорічних Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz вперше  стали винно-книжкові дегустації Book’o’Wine, які мали винно-дегустаційну та літературну програми, зокрема «Винно-поетичний вечір» Ігоря Померанцева, «Оповідання під келих. Найновіші сторінки майбутньої прози» Юрія Андруховича, презентацію нової збірки короткої прози «Бурчак» Тараса Прохаська, що були проведені у РК «Бартка». Тут же письменник Сергій Жадан і тенісист, винороб й військовий Сергій Стаховський говорили про те, чому важливо боротися за молоду генерацію, українську культуру та спорт: «Варто триматися за речі, які дають нам сили, любові, ресурсів. Культура важлива. Потрібно, щоб тилове життя було наповнене сенсом. Тримати оборону порожнечі дуже важко», — наголосив Сергій Жадан. Сергій Стаховський додав, що варто пам’ятати, що на фронті кожен день гинуть люди й що поетичні читання можливі лише завдяки їм: «Кожному з нас, чоловіків, доведеться тримати зброю, треба це розуміти». Під час ХІV. Meridian Czernowitz відбулися аукціони та чисельні збори донейтів на потреби ЗСУ, які організовували письменники Меридіана й волонтери — Сергій Жадан та Андрій Любка, а також організатори події.

Події відбулися за підтримки Українського інституту книги та закордонних партнерів Meridian Czernowitz. 

Організатори анонсують ювілейний XV Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz, що пройде у Чернівцях 6-8 вересня 2024 року!

А вже зовсім скоро, а саме 3-5 листопада 2023 команда Меридіана проведе в Одесі Літературний фестиваль Meridian Odesa за підтримки Українського інституту книги та USAID. Після цього команда та автори Меридіана (Сергій Жадан, Ірина Цілик та Андрій Любка) вирушать з літературно-дискусійними подіями до Херсона, Миколаєва та Запоріжжя.