News Новини Корпорації Новини Фестивалю

В Україні вперше видають вірші Бертольта Брехта в українському перекладі

Навесні 2021 року видавництво Meridian Czernowitz опублікує книжку віршів класика німецької літератури Бертольта Брехта «Похвала діалектиці», перекладачем якої став відомий український поет і перекладач Сергій Жадан.

Переклади віршів з німецької мови вже готові, видавництво Meridian Czernowitz викупило права на них у німецького видавництва Suhrkamp (Берлін).

«Похвала діалектиці» німецького письменника Бертольта Брехта – продовження перекладної серії Сергія Жадана у видавництві Meridian Czernowitz. У цій книжці буде зібрано 60 віршів великого поета й драматурга, революціонера, реформатора, антифашиста, який народився в кайзерівській Німеччині, здобув скандальну славу на театральних сценах Веймарської республіки, був вигнаний із країни режимом Гітлера, півтора десятка літ змінював країни проживання, а наприкінці свого надзвичайно складного та неспокійного життя став офіційно визнаним класиком і лауреатом у соціалістичній Німеччині, чого йому до сьогодні багато хто не може вибачити.

Переклад та публікацію цієї книги підтримано Європейським Союзом за програмою House of Europe.

 

Біографічна довідка:

Бертольт Брехт  (1898–1956)

Німецький драматург і поет. До історії літератури Брехт увійшов як митець, що відкрив нову епоху в західній драматургії. Вважається засновником епічного («діалектичного») театру. Закінчив Мюнхенський університет, де вивчав медицину і літературу. Літературну діяльність почав 1918 року. Популярності Бертольт Брехт спочатку зажив саме як поет. Утім найбільшу славу Брехтові принесли його п’єси. 1933–1948 роки – період еміграції, який Брехт провів спочатку в Австрії та Швейцарії, потім у Данії, Швеції, Фінляндії, пізніше – у США. За життя Брехт став лауреатом національних і міжнародних премій, його обрали президентом німецького ПЕН-центру. Книжки Бертольта Брехта виходили великими накладами, а драми набували щоразу більшої популярності. Життя 58-річного літератора перервав серцевий напад.