News Новини Корпорації Новини Фестивалю

Meridian Czernowitz видає довгоочікуваний новий роман «Пісня відкритого шляху» письменника й військовослужбовця Артема Чеха та організовує великий вечір із автором у Києві

У травні 2024 року у чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz побачить світ новий пригодницько-історичний роман «Пісня відкритого шляху» Артема Чеха – українського письменника, який від початку повномасштабної війни росії проти України повернувся до лав ЗСУ захищати Україну.

«Пісня відкритого шляху» — роман про колишнього кріпака з українського села, який після служби на Кримській війні потрапляє в Америку і воює на боці Півночі у громадянській війні. Там він знаходить собі друга, колишнього раба Сема, з яким разом відправляється в подорож Америкою. Відкритий шлях головного героя — це й шлях геть від Москви, шлях крізь війну до свободи, шлях від росіянина в пролозі до українця в епілозі.

«Це той самий роман, який я почав писати ще у травні 2021 року, майже дописав, однак через повномасштабну війну відклав на півтора роки, – розповідає автор Артем Чех. – Це той самий, за яким стоїть кропітка робота з дослідження та вивчення теми. Іноді, аби зробити той чи інший абзац достовірним, я проводив по кілька днів у віртуальних бібліотеках. Передусім невичерпним джерелом документів, листів, мап, щоденників була Бібліотека Конгресу. Часом мені допомагали американські краєзнавці, історики та реконструктори, з якими я списувався, дивуючи їх тим, що якийсь чувак з України пише роман про їхню війну… Це той самий роман, яким я жив три роки, часом сумніваючись, чи зможу завершити, а, завершивши, був здивований, що десятки випадковостей дозволили мені таки дожити до цього дня».

Вихід книжки прокоментувала також українська кінорежисера та авторка Ірина Цілик, чий фільм «Я і Фелікс» (знятий за мотивами попереднього роману Артема Чеха «Хто ти такий?») нещодавно вийшов в український прокат: «Я вже ділилася із вами, що прочитала цей рукопис на одному подиху. Це пригодницький роман, дія якого відбувається в часи Громадянської війни в США, але його головний герой Гнат – українець, якого занесло туди попутним вітром. Подорож Америкою перетворюється також на пошуки власної ідентичності, і чомусь, коли я дочитала цю книжку про геть чужу війну з далеких часів, мене накрило  – чому я так гостро відчуваю, що все це не про них, а про нас?!».  

Meridian Czernowitz вже запустив передпродаж роману, що триватиме до 23 травня – придбати книжку можна ексклюзивно зі знижкою в офіційній інтернет-книгарні видавництва. 

В книгарнях України книжка буде доступна з початку червня 2024 року.

13 червня (в день народження автора) у київському Будинку кіно о 19:00 відбудеться творчий вечір і перша презентація роману «Пісня відкритого шляху» за участі Артема Чеха. Квитки вже можна придбати на  Karabas.  

Пісня відкритого шляху / Артем Чех. — Чернівці : Меридіан Черновіц, 2024. — 504 с. 

ISBN 978-617-7807-18-5