Новини Корпорації Новини Фестивалю

Андрій Любка та його пошуки варварів – презентація книжки

У Центральному палаці культури Чернівців відбулась презентація нової книжки Андрія Любки. Модератором став Олександр Бойченко. “У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани” – збірка розповідей Андрія, зібраних під час численних подорожей країнами Балканського півострова. У цих розповідях автор розповідає про маленький світ між Одесою і Трієстом та про людей, що його населяють. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не тільки ділить, але й єднає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі – про це та багато іншого автор не тільки розповідає, але й досліджує на правдивість стереотипів.

Як зазначає сам автор, “У пошуках варварів” – така собі верифікація стереотипів, перевірка на правдивість, бо ж як не крути, а багато з них мають реальне підґрунтя.

“Про те, що таке Балкани, у кожного є своє бачення. Серед українців це бачення сконцентроване на території колшньої Югославії. Але насправді, Балкани як географічний півострів значно більші” – каже автор.

Також письменник розповів про виникнення назви самого півострова: “Коли турки вийшли зі Стамбула і почали підкорювати Європу, перше, що вони побачили – великі болгарські гори і серед них гора, яку турки називали Балкан. І всю землю за цими горами вони назвали Балканами, тобто від самого Стамбула і далі”.

Василь Вовк / Вадим Герман

Фото Василя Салиги

Фінансові та організаційні партнери фестивалю:

Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини #CivilSocietyCooperation,  Посольство Німеччини в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Чернівецька міська рада, Літературний целанівський центр, Канадійський благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч», Культурний фонд Pro Helvetia (Швейцарія), Посольство Швейцарії в Україні, Федеральний уряд землі Карінтія, Товариство Георга Дроздовського, Австрійський культурний форум, «Видавництво 21», Німецький культурний центр «Gedankendach», Аудіокнигарня «Абук», спілка Freie Ukraine Braunschweig e.V., ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат» – Цархліб, Український інститут книги, Будинок музики «Ремікс», Готель «Буковина», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича,  Почесне консульство Австрії в Чернівцях, Центр культури «Вернісаж», Flora Club, Центр “Апріорі”.