News Новини Корпорації

MERIDIAN CZERNOWITZ видав нову поетичну збірку Катерини Калитко «Орден мовчальниць»

Орден мовчальниць [Текст] : поезії / Катерина Калитко. – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав на замовлення Міжнародної літературної корпорації MERIDIDAN CZERNOWITZ, 2021. – 144 с. ISBN 978-617-8024-02-4

Навесні 2021 року видавництво «Меридіан Черновіц» опублікувало нову поетичну збірку «Орден мовчальниць» української письменниці Катерини Калитко. Книжка вміщує 80 найновіших віршів авторки.

«Логічно припустити, що перше правило Ордену мовчальниць – нікому не розповідати про Орден мовчальниць, розповідає літературний редактор книжки Олександр Бойченко. Зрештою, для жінок на наших кривавих землях – покоління за поколінням – життя із зашитими вустами є надто звичною справою. Але іноді трапляється диво – і свідома як свого таланту, так і свого майбутнього орфеївського покарання жінка порушує обітницю… Певно, Катя Калитко могла б жити інакше. Спокійніше, легше, приємніше. Якби вміла мовчати. На свою біду і на щастя для української поезії – не вміє».

Сама Катерина Калитко зізнається: «“Орден мовчальниць” – найбезшкірніша моя книжка. У ній багато межового досвіду, який часто відлякує. Декому здавалася страшною моя попередня поетична книжка – “Ніхто нас тут не знає, і ми – нікого”. Припускаю, що нова здасться зовсім нестерпною і незручною. Але поезія не мусить бути зручною, не мусить бути прилизаною, кучерявою, гарненькою, не мусить комфортизувати, надаватися до декламації, не мусить взагалі нічого, крім як бути чесною».

Поетичні тексти супроводжуються портретами шести «мовчальниць» зі збірки, які створила українська художниця Катерина Косьяненко, чиї роботи раніше читачі могли бачити у збірці віршів Сергія Жадана «Список кораблів» (2020). Головна «мовчальниця» зображена на обкладинці.

Першу презентацію книжки MERIDIAN CZERNOWITZ проведе в рамках Х. Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві наприкінці травня.

Замовити книжку за передпродажем (до 24 квітня 2021) можна тут