ЛІМ Новини Корпорації

Андрухович презентував чернівчанам “Лексикон інтимних міст”

Відомий український письменник Юрій Андрухович презентував у Чернівцях свою нову прозову книгу «Лексикон інтимних міст».
Чернівці стали другим після Києва містом, де Юрій Андрухович презентував свою нову книгу «Лексикон інтимних міст». Столична презентація відбулася 11.11.2011 року, книжка містить у собі 111 есеїв про 111 міст, а продаватимуть її по 111 гривень у 111 книгарнях України. Президент фестивалю «Меридіан Черновіц» Святослав Померанцев, завдяки клопотанням якого і вийшла у світ книжка, розповів, що над цим проектом працював усією родиною.
ПОМЕРАНЦЕВ: “Ми родиною працювали над цим проектом і особисто моя мама малювала ці нариси 111 міст, син ще виступить, дружина організувала цю локацію і це листя. Хочеться подякувати автору, що не побоявся нам віддати рукопис своєї книги. Сподіваємось що не підвели…”
На прес – конференції у Чернівцях автор зазначив, що у книгарнях варто вимагати видання по 111 гривень і не більше. До того ж, напівжартома  Юрій Андрухович зізнався, що його авторський гонорар, складає 11,1% від кожного проданого примірника «Лексикону інтимних міст».
Якщо перший наклад «Лексикону» добре продасться будуть інші, доповнені, тому не такі символічні. У книзі автор розповідає про власні мандрівки, чужі секрети та інтимні ситуації, котрі траплялися з ним.
Щодо символічних дат, то Андрухович пообіцяв не повторюватися. Ідея написання книжки прийшла автору ще у 2005 році, а за перше оповідання він сів аж через рік. Причому першопочатково у книзі мало бути не 111 міст, і вже пізніше автору сподобалося магічне поєднання одиничок.
АНДРУХОВИЧ: “Той список виявився досить факультативним. Я кілька днів сидів над ним, намагаючись уявити своє життя, перебираючи його рік за роком. І я зіткнувся з тим, що є певна кількість міст, а саме – 13, щодо яких я не впевнений, чи я взагалі в них бував, чи ні. Далі не розумів – чи це твоя пам’ять, чи це твоє уявлення, що ти таке пам’ятаєш… Якщо цих 13 міст не було, то мінімальне число було 107. Якщо вони таки справді були, то тоді – 120. Тому думав, що книжка матиме або стільки, або стільки міст. І це вже потім я побачив красу числа з трьома одиницями, і я вирішив – безумовно це саме провидіння, сама доля підказує мені, що треба зупинитися саме на цьому числі”.
Чернівецька презентація відбулася у три етапи. Спочатку у пент-хаузі бізнес-центру «Полюс» відбувся брифінг автора та автограф – сесія, пізніше Андрухович презентував нову книгу у місцевій книгарні «Букініст», а вже надвечір усі бажаючі, хто із придбаним примірником завітали до ресторану «Веранда» могли вільно і невимушено поспілкуватися із автором.

Тарас Піц, радіо “Буковина”