Новини Корпорації Новини Фестивалю

Сергій Жадан і Катерина Косьяненко представили спільний проєкт

Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ видала нову поетичну збірку Сергія Жадана «Список кораблів». Вона містить 60 віршів автора, написаних протягом останніх двох років.

Ця книжка – своєрідний артбук, в якому тексти письменника поєднані з картинами художниці Катерини Косьяненко. Ідейними натхненниками проєкту стали президент MERIDIAN CZERNOWITZ, видавець Святослав Померанцев та кураторка Тетяна Швед-Безкоровайна. Це вже не перша подібна співпраця. Минулого року світ побачила книжка Тараса Прохаська «Так, але…», створена в колаборації з художницею Оленою Придуваловою. Це видання отримало дві важливі нагороди – «Книгу року ВВС» та Шевченківську премію.

До поетичної збірки «Список кораблів» увійшли дев’ять картин Катерини Косьяненко, сім із яких були створені спеціально для книжки. Картини написані олією на полотні та мають розмір 100х100 см, а центральна робота «Перехід» – 200х300. «Ілюструвати буквально геніальну поезію неможливо, – розповідає Катерина Косьяненко, – все одно треба шукати свій образ, своє прочитання, свою історію, свою відповідь, своє бачення. Тож моїм завданням було втілити найяскравіші з цих «картинок», найзнаковіші, «найЖаданіші».  У своїх роботах вона застосувала цитування іконопису, фрескового живопису, вплела їх у сучасний живопис, поєднавши з традицією. «Кожний вірш народжує асоціації з нашого власного життя, – додає художниця, – адже кожен читач має свій «бекграунд» і, відповідно, свою візію».

По закінченню карантину відбудеться виставка картин, яку готує кураторка Тетяна Швед (Безкоровайна). «Моє завдання як ідейного натхненника проєкту та керівника художнього процесу в тому, – ділиться мисткиня, – щоб «зірки зійшлися». Скажу щиро: образи письменника й художниці переплелися настільки потужно, що я не можу не гордитися результатом цієї співпраці. Знаю, що слово Сергія і роботи Катерини вже мають величезну армію прихильників, але після виходу у світ цього артбуку їх кількість, без сумніву, збільшиться. «Список кораблів» не тільки розумна, світла й чуттєва поетична збірка, але й неймовірно гарна книжка, сповнена любові та краси».

Замовити новинку можна на офіційній сторінці видавництва Meridian Czernowitz у Facebook

Одночасно з паперовою вийшла й аудіокнижка «Список кораблів», яку начитав сам автор. Шукайте її в першій українській аудіокнигарні АБУК