ЛІМ Новини Корпорації

Нова книга Юрія Андруховича “Лексикон інтимних міст”

11-го числа, 11-го місяця, 11-го року. За 11-ма дверима, на 11-ти замках. Ой, перепрошую, трохи понесло. Але повернімося до цього магічного дня. В цей день була презентована нова книга Юрія Андруховича “Лексикон інтимних міст”, що містить 111 текстів про 111 міст. Книга коштуватиме, здогадайтесь, скільки? Так,111 гривень. Цього ж дня розпочався продаж книжок в 111 книгарнях України. За словами видавця ”MERIDIAN CZERNOWITZ”, таким чином, це є одночасно підтримкою малих книгарень країни. Модератором презентації був, неперевершений в своєму красномовстві, Олександр Бойченко.

Як розказав Юрій Андрухович, задум книги народився 2005 року і в подальші роки автор повільно рухався до завершення задуму, насолоджуючись розважливістю неспішної роботи. Нову книгу складають історії, пов’язані з життєвими мандрами Юрія Андруховича, або певною дотичністю автора до цих міст. Уважний читач в деяких історіях впізнає раніше друковані тексти.

Розділи різні за обсягом. Юрій Андрухович писав їх окремими файлами і коли всі тексти були складені до купи, був вражений об’ємом майбутньої книги — майже 500 сторінок. Найбільші історії про ті міста, в яких довший час провів Андрухович, або з якими пов’язані особливі почуття автора. Найбільші за обсягом тексти про Берлін, Варшаву, Київ, Львів, Мюнхен. Ну, і про Москву. Куди ж без неї? Найменший текст, напевно, про Єнакієве.

Частина текстів, що не увійшла до книги, лишатиметься в авторському резерві. Юрій Андрухович залишає простір для подальшої гри в міста й абетки. В наступних перевиданнях є місце для доповнення майбутніми враженнями, заміни одних міст іншими. А при перекладах “Лексикону інтимних міст” латинка зіграє іншу гру в міста і літери.

Починаючи роботу над майбутнім “Лексиконом інтимних міст”, письменник склав список міст, розповіді про які мали увійти до майбутньої книги. Кількість міст коливалась від 107 до 120. Врешті було вибране число між цими числами — 111. Останній текст Андрухович дописав 11.1.11. Таким чином, склалася ідея дати презентації.

Назви міст, розповіді про які увійшли до нової книги, розташовані в абетковому порядку за кириличним алфавітом. Абетка дає структуру книзі, зв’язує між собою окремі тексти, вишиковує міста в певній послідовності.

В передмові, або швидше, інструкції до книги, Юрій Андрухович пропонує чинити опір диктатові абетки. Кожен читач може скласти свою систему читання книги, обрати свій читацький маршрут.

Отже, шукайте в книжкових крамницях. Не пошкодуєте.

maidan.org.ua