Новини Корпорації

Літературні підсумки року: події, скандали, герої

2011 рік в українській літературі минув під знаком скандалів та ажіотажу від виходу нових книг топ-авторів. Критики у цьому бачать позитив: книги виходять за межі літературного середовища, охоплюється нова аудиторія, створюється дискусія у суспільстві.

Gazeta.ua згадує найцікавіші події та процеси, головних гравців у літературі 2011 року.

Фестиваль року – Міжнародний поетичний фестиваль “MERIDIAN CZERNOWITZ”. Гості й учасники події в один голос заявляють про гарну організованість, продуманість та європейський рівень фесту. Це єдиний фестиваль в Україні, де поетам за виступи платять гонорари. Проект має на меті утвердити Чернівці як одну з культурних столиць Європи. Наразі ж фестиваль упевнено йде до лідерства у ніші літературних фестів України.

Інтрига року – “Лексикон інтимних місць” Юрія Андруховича. Патріарх Бу-Ба-Бу інтригував читачів новою книгою вже давно. Ще навесні оголосив про вихід книги, згодом почав гру на Facebook, де кожен міг виграти свій примірник. Нова книжка, яку читачі Андруховича чекали 5 років, окутана символами: до неї увійшло 111 міст, презентація книжки відбулася 11.11.2011 о 11:11. Її можна придбати у 111 книгарнях.

Менеджер року – Святослав Померанцев, президент Міжнародного поетичного фестивалю “MERIDIAN CZERNOWITZ”. Зробив найбільш європейський за рівнем і за бюджетом фестиваль в Україні, вважають учасники фесту. Також видав 5 книжок, зокрема, довгоочікуваний “Лексикон інтимних місць” Юрія Андруховича. Швидко розбудував широку мережу розповсюдження. Усе це дозволяє говорити про Святослава як про найбільш ефективного літературного менеджера в Україні.

Детальніше читайте на сайті Gazeta.ua