ЛІМ Новини Корпорації

“Лексикон інтимних міст” – так назвав свою нову книжку Юрій Андрухович

“Лексикон інтимних міст” – так назвав свою нову книжку Юрій Андрухович. Він написав сто одинадцять історій про сто одинадцять міст, мандруючи Європою, Америкою та Україною. Критики назвали нове видання автобіографічним атласом внутрішнього світу письменника. Гортала книгу і розмовляла з відомим автором – Ольга Скотникова.

Роман, який складається з окремих есе. Міста подані в алфавітному порядку. Найкращу настанову читачам своєї книги Андрухович дав сам:

“Це таке запрошення для читача – викрий мене, дешифруй. Піймай мене за руку і звинувать. Це ж і є контакт, ми ж усі його прагнемо”.

Черга прагнучих контакту – з товстою книжкою під пахвою на книжковому ярмарку – бажають отримати автограф. Продавці кажуть, новинку розмели, як гарячі пиріжки.

Тетяна, продавчиня:

– По одній беруть, але й по кілька -тому так швидко розійшлося-ну за пів-години фактично половину розібрали…

“Лексикон інтимних міст”- це книга, читаючи яку, мандруєш світом реальним і власним, внутрішнім. Видання готують не лише в Україні – Андрухович з тих вітчизняних авторів, які дуже популярні в Європі.

– Сама маю знайомих німців – вони дуже шанують Юрія Андруховича і знають його як українського письменника найвідомішого.

Найбільший текст у книзі присвячено Києву. Автор пригадав свою першу зустріч зі столицею, коли був ще дитиною у 1972-му. А закінчується глава у невідомому поки що 2017-му. Ідея твору з’явилась три роки тому. Аби нікого не образити інтимним сприйняттям – у різних країнах, де друкуватиметься книга, глави мінятимуться місцями.

Юрій Андрухович, письменник:

У мене є така своєрідна лава запасних, де є певна кількість міст, які зараз сюди не увійшли, до цієї книжки. Але у випадку перекладів іншими мовами, коли вона виходитиме іншими мовами, я їх буду дещо звідси усувати і додавати з лави запасних. Це пов’язано з якимись постатями, з якимись людьми, які на сьогодні уявлення не мають, що в Україні про них будуть читати.

Завершується енциклопедія подорожей-спогадів від Андруховича текстом про батька.

Юрій Андрухович, письменник:

– Коли ми пишемо про наших батьків – то це найінтимніше, що може бути.

Друкований “Лексикон інтимних міст” вже розходиться країною. На черзі – електронне видання.

Автор: Ольга Скотникова. Оператор: Євген Чижик. Перший національний.