Новини Корпорації

Дмитро Лазуткін: “Добрі пісні про поганих дівчат” – моя найдоросліша книга”

Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ поспішає поділитися гарною новиною з прихильниками творчості Дмитра Лазуткіна. Його нова книжка “Добрі пісні про поганих дівчат” уже в друкарні. Тож, зовсім скоро, у вересні, ми презентуватимемо її під час третього фестивалю. А наразі спілкуємося з автором про особливості нової збірки, кохання і найближчі творчі плани.

– Цьогоріч світ побачить твоя нова книга “Добрі пісні про поганих дівчат”. Чим вона особлива, на відміну від твоїх попередніх робіт?

– “Добрі пісні про поганих дівчат” – це моя перша книга з 2008 року, коли вийшов “Бензин”. У “Добрих піснях…” багато слів про кохання, багато пауз про кохання і багато кохання як такого. Як на мене, це найбільш зріла, найдоросліша книга. Виросла моя поетична майстерність, змінилися погляди на світ. Звісно ж, без мистецьких провокацій не обійшлося, але переважно тексти тяжіють до класичної форми. Римовані вірші складають десь 80% книги. Немає ненормативної лексики. Якось так вийшло само собою.

– Чому саме така назва?

– Бо в цих текстах є відчуття музики. Це майже пісні. І всі вони добрі, принаймні, незлі – без прихованих образ та шкодувань за тим, що не відбулося.

– Серед інших видавництв ти обрав MERIDIAN CZERNOWITZ, який, в принципі, і не є видавництвом. Чому так сталося?

– Завдяки фестивалю створився певний контекст. Я себе в ньому відчуваю. До того ж, ідейні натхненники видавничих проектів MERIDIAN CZERNOWITZ завжди в творчому пошуку, в русі. Це мені імпонує. Гнучкість думки і внутрішня мобільність – це те, чого бракує багатьом видавцям.

– Чи плануєш презентаційний тур Україною на підтримку книги?

– Так, разом з Остапом Сливинським і Андрієм Любкою готуємось до туру по Західній Україні. Потім будуть презентації безпосередньо в Чернівцях, в тому числі з гуртом “Калєкція”, а згодом – на Форумі видавців. Хотілося б зробити і спільний проект-перформенс з гуртом “Козак систем”, у якого є кілька пісень на мої тексти. Але це, мабуть, вже під час презентації книги у Києві. До того ж, маю надію, що вдасться виступити у вересні  в Рівному в рамках фестивалю “СУП”, а також в інших містах України. Є попередні домовленості з Харковом і Сумами. Думаю, що Черкаси і Вінницю теж не омину. Остаточний план дій будемо узгоджувати ближче до кінця серпня.

Вірш, який відкриватиме книгу “Добрі пісні про поганих дівчат”, уже став піснею: