Новини Корпорації

Андрухович полетить у тур Канадою і США, а Жадан – у Колумбію

Виконавчий директор Міжнародного поетичного фестивалю “MERIDIAN CZERNOWITZ” Ірина Вікирчак поділилася з Gazeta.ua планами на 2012 рік.

Окрім самого чотириденного фестивалю, “MERIDIAN CZERNOWITZ” займеться книжковими проектами.

“По-перше, ми видамо традиційний альманах фестивалю. Він буде білінгвальний: тобто українською і німецькою мовами. Альманах орієнтований на українську і німецькомовну публіку, орієнтований на закордонних гостей”, – розповіла Ірина Вікирчак.

Також вийде збірка перекладів Сергія Жадана, який зараз займається перекладом молодих німецькомовних поетів, сам упорядковує книгу з робочою назвою “Антологія німецької молодої поезії”.

“Видамо також двох українських поетів, але поки що не буду називати імена”, – зауважила Вікирчак.

Вона розповіла, що планують запровадити стипендію для німецькомовних поетів та перекладачів з української на німецьку.

“Стипендія є чотиритижневим пребуванням німецькомовного автора у Чернівцях. Він буде жити в квартирі з усіма зручностями у старій частині міста. Стипендія почнеться у серпні, щоб цей місяць перебування охоплював і наш фестиваль. Окрім власне можливості працювати у Чернівцях, забезпечимо ще й культурну програму. Також за бажанням гість зможе прочитати лекцію для студентів. Можливо будуть виступи”, – підкреслила директор фестивалю.

За її словами, у 2012 році “MERIDIAN CZERNOWITZ” почне освоювати “нові території”.

“Є ще амбіція у жовтні організувати тур Юрія Андруховича Північною Америкою. Насамперед – це Канада, де проживає 1,3 млн українців. Тур Андруховича охоплюватиме 4-5 міст Канади і США. Але це поки в планах”, – заявила Вікирчак.

Також за океан полетить Сергій Жадан.

“Жадан поїде в Колумбію на Міжнародний фестиваль поезії “Меделін” у якості запрошеного автора. Це один з найстаріших і найбільших літературних фестивалів у світі”, – відзначила Ірина.

Дмитро СТРЕТОВИЧ, Gazeta.ua