ЛІМ Новини Корпорації

В Івано-Франківську відбудеться прес-конференція до початку «Лексикон-туру»

Завтра, 30 березня, в Івано-Франківську в міській ратуші (вул. Галицька, 4а) відбудеться прес-конференція, присвячена «Лексикон-туру» Юрія Андруховича.  Початок об 11-й год.

Учасники: Юрій Андрухович, Святослав Померанцев, Олег Зарицький.

З 5 по 19 квітня відбудеться тур письменника Юрія Андруховича містами України з його найновішою на сьогодні книжкою «Лексикон інтимних міст». Організатор туру – Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz, який є видавцем «Лексикону».

Свою весняну мандрівку десятьма містами України письменник вирішив розпочати 5 квітня в рідному Івано-Франківську. Багато читачів «Лексикону» вже звернули увагу на те, що якраз цього міста у книжці немає. Автор пояснює це тим, що у книжці йдеться про людину в дорозі, людину поза домом. Франківськ же – єдине місто на світі, де він удома. У такому своєму місці добре починати будь-яку подорож.

Хочеться звернути особливу увагу на місце проведення франківської презентації, бо як майданчик для культурних подій воно відносно нове. І в той же час це одна з найдавніших локацій старого Станиславова – можна сказати, його прапочаток і серцевина. Розташована в околицях Фортечного провулку територія «Старого Бастіону» зусиллями її ініціатора Олега Зарицького поступово стає важливим і привабливим центром культурно-мистецького життя. Проводячи свою акцію в його стінах, письменник хоче підтримати ініціативу п. Зарицького щодо створення такого необхідного місту історико-культурного комплексу.

Ще один особливий і небуденний момент презентації 5 квітня – дебютна виставка фотографічних колажів Ніни Андрухович. Своїми змістовими нашаруваннями – ефектними, мальовничими і дотепними – вона іноді надзвичайно близько перегукується з Юрієвими текстами, особливо з «Лексикону інтимних міст». І головне – в ній дуже відчутний потяг до мандрів, до зміни місць, до чутливого переживання не звіданих раніше перспектив і ландшафтів.

Організатори та учасники презентації, в тому числі її модератор Тарас Прохасько, дуже сподіваються на цікаве приязне спілкування і вдалий початок «Лексикон-туру».