Новини Корпорації

Поетичне турне MERIDIAN CZERNOWITZ вирушає до Німеччини

Після успішних літературних читань за маршрутом Київ–Чернівці–Львів, які тривали з 4 по 15 вересня, Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ продовжує поетичне турне до Німеччини.

23 вересня у Берліні та 25 вересня у Бремені знані автори Сергій Жадан, Юрій Андрухович та Ігор Померанцев разом із німецькими колегами по перу Яном Ваґнером, Гансом Тілем та Енн Коттен представлятимуть міф Czernowitz у Німеччині. За словами директора Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Ірини Вікирчак, ідея запросити саме цих авторів виникла невипадково. «По-перше, читання у Берліні та Бремені – це продовження поетичного турне. Згадані автори брали в ньому активну участь та їздили всіма містами. Гадаю, тепер важливо звести їх разом на німецькій території, щоб ці поети могли поділитися враженнями про Czernowitz з тамтешньою аудиторією».

Один із учасників поетичних читань, член ініціативної команди MERIDIAN CZERNOWITZ Ігор Померанцев зазначає, що, на відміну від Англії чи Франції, німецькомовні країни, перш за все, Німеччина і Австрія ставляться до України як до сусіда. «Цей сусід дивує, насторожує, хвилює, стверджує  пан Ігор. Австрія і Німеччина навіть змагаються, кому з них Україна ближче. Тому книжки сучасних українських письменників активно перекладають німецькою, а імена Жадана чи Андруховича в німецькомовному світі на слуху. Що ж до Чернівців, то це слово (Czernowitz) асоціюється з трагічним міфом, головні герої якого довоєнні поети, музиканти, науковці. Не знаю, чи є місце в цьому міфі сучасним письменникам. Важко витримувати порівняння з міфічними героями, але не виходити ж нам на берлінську сцену з білими прапорами?»

Розклад презентацій у Берліні та Бремені:

23.09.2013, понеділок, 20:00, м. Берлін

Подія: Поетичні читання

Учасники: Сергій Жадан (UA), Юрій Андрухович (UA), Ігор Померанцев (GB), Ян Ваґнер (DE), Енн Коттен (DE)

Модератор: Томас Вольфарт (DE)

Локація: Kulturbrauerei, Knaackstr., 97

 

25.09.2013, середа, 20:00, м. Бремен

Подія: Поетичні читання

Учасники: Сергій Жадан (UA), Юрій Андрухович (UA), Ігор Померанцев (GB), Ганс Тіль (DE)

Модератор: Міхаель Аугустін (DE)

Локація: Stadtbibliothek, Wallsaal, Am Wall 201

Поетичне турне відбувається за підтримки Kulturstiftung des Bundes