Новини Корпорації

Німецький Посол налагоджує контакти з буковинським єврейством

У рамках свого візиту до Чернівців з 23 по 25 березня Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот відвідав відреставровану синагогу і Музей історії та культури євреїв Буковини. У подорожі його супроводжувала дружина, яка уже не вперше приїздить до Чернівців. Два роки тому вона побувала на літературних заходах Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ.

У синагозі пан Посол зустрівся з Головним раввіном Чернівецького регіону Менахем Мендлем Гліцнштейном. «Приїзд посла для нас дуже символічний, ‒ зазначає ребе. ‒ Розмовляючи з ним, я особисто помітив зміни, які відбулися в свідомості німців. Бачити те, що Посол Німеччини прийшов до нас, у синагогу… Це справді непересічна подія. Я дуже радий, що він відчуває у цьому потребу».

Під час свого перебування у Музеї історії та культури євреїв Буковини Ганс-Юрґен Гаймзьот ознайомився із матеріалами постійної експозиції, а також поспілкувався із колективом його працівників. За словами директора закладу Миколи Кушніра, подібні відвідини дуже вагомі як для музею і загалом Чернівців, так і для німецької сторони. «З 2010 року в нас перебуває волонтерка недержавної організації «Акція покути ‒ служба миру», ‒ зазначає він. ‒ До цього угрупування належать молоді німці, які гостро відчувають потребу змінити біду, заподіяну їхніми пращурами. Саме тому вони їдуть в країни, найбільш постраждалі від Голокосту, та доглядають за євреями. Окрім того, якщо ти справді хочеш побачити обличчя Чернівців, то варто завітати до нашого музею. Усі вони зібрані тут», ‒ запевнив Микола Кушнір.

Більше фото – тут