Новини Корпорації

МОЛОДІЖНА СЦЕНА

Субота, 3 вересня

12:00-14:30

Пентхаус бізнес-центру «Полюс» (вул. Рівненська, 5-А)

 

Одним з явищ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ є сцена молодої поезії, як феномену сучасної української літератури. Організатори створили їм власний простір, щоб автори були прочитані та почуті у «своєму» контексті поетичного  середовища, яке можливо і буде майбутнім літератури. Молоді автори, чи то пак автори нової літератури, і є найважливішим митцем сьогодення, який не обов’язково створює інший текст, але від нього найбільше залежить література епохи «завтра».

На минулорічній сцені молодої літератури читали Дмитро Лазуткін, Катерина Бабкіна, Сашко Горський, Богдан-Олег Горобчук, Андрій Любка, Христя Венгринюк, Олег Коцарєв. Помітним було зацікавлення до  молодої поезії, коли окрім вдячних глядачів, уважно слухали відомі поети Олег Лишега та Юрій Андрухович, та здається, захоплено плескали. На цьогорічній сцені можна буде почути думку самого Юрія Андруховича про молоду українську літературу, адже він модеруватиме захід, попередньо прочитавши тексти всіх авторів. На першому фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ молода сцена була представлена виключно українськими авторами, а цьогорічна поповнилася письменницею з Польщі – Анетою Камінською, яка є мультимедійною поеткою та перекладачкою сучасної української літератури на польську, а також Юдіт Шіфферле з Швейцарії, яка тісно пов’язана з Чернівцями, таким чином створюючи культурне середовище між двома країнами. Українську частину представлять письменники: Тарас Малкович, Юлія Стахівська, Павло Коробчук, Андрій Любка, Грицько Семенчук; а з рідних Чернівців – Ірина Скрипник, Остап Ножак та Ірина Вікирчак, а також Наталя Єрьоменко, яка отримала можливість виступити на фестивалі, як спеціальний приз за участь у літературному конкурсі Вадима Коваля. Символічним є те, що молода сцена проходитиме на даху пентхаузу бізнес-центру «Полюс», де поети читатимуть власну поезію під самим небом, наче на благословенному Олімпі. Модеруватиме читання молодих авторів письменниця та літературознавець з Чернівців Христя Венгринюк.

За ідеєю президента фестивалю Святослава Померанцева поезія молодої сцени звучатиме в різник куточках Чернівців упродовж усього дня. З 15.00 розпочинається «Поетична прогулянка», де автори читатимуть вірші в найкращих кав’ярнях міста аж до самого вечора. Смачна кава, поезія з уст авторів у подарунок лунатиме в «Карінтії» (15.00 – 15.30. вул. О. Кобилянської, 53),  «Віденській кав’ярні» (15.45. – 16.15. вул. О. Кобилянської, 49), «Квінто» (16.30 – 17.00 вул. О. Кобилянської, 3), «Рефлекшн» (17.15. – 18.00 вул. Головна, 66), «Чашці» (18.15 – 18.45 вул. Ватутіна, 5-А), «Найкращій кав’ярні на розі Університетської та Сковороди» (19.00 – 19.30 вул. Сковороди, 17) та літньому  майданчику клубу «Сорбонна» (19.45 – 20.15 вул. Університетська, 21-А). Цікавою ідеєю є подорож поезії серед людей, які, якщо й не матимуть часу потрапити на основні читання, зможуть почути та відчути літературу в повсякденному житті не відриваючись від буденних справ.

Христя Венгринюк