Новини Корпорації Новини Фестивалю

Meridian Czernowitz запрошує до «Району «Д»: виходить нова книжка Артема Чеха

Наприкінці травня з’явиться друком роман українського письменника Артема Чеха «Район «Д». Це збірка об’єднаних спільним часом і простором історій, з яких поступово вимальовується портрет автора на тлі «інших берегів», де минули його дитинство, отроцтво і юність. Мова йде про «черкаський район та кількох десятків мешканців з їхніми спробами пережити несподіваний перехід від пізньорадянської до ранньонезалежної України».

 «Жодна з попередніх книжок не давалася мені так важко, як ця, –  розповідає Артем Чех. – Ейфорія, розчарування, знову ейфорія, забуття, знову розчарування, вагання і, врешті, рішучий крок – видавати. Книжку почав писати ще у січні 2015-го. Зробив вимушену перерву, продовжив за півроку на Донбасі. Там її і дописав. Потім вона лежала, я повертався до неї, викидав оповідання, доповнював. Переписував і дописував. Мене хитало. Я сумнівався».

Як зауважує літературний редактор книжки Олександр Бойченко, «після формально вдалої і змістовно автобіографічної «Точки нуль», мабуть, не один читач (а принаймні один – напевно) сподівався, що наступною книжкою Артема Чеха стане так само вдалий і так само автобіографічний «роман про війну». Натомість про війну ми з «Району «Д» довідуємося небагато. А саме – що вона є і що автор на ній був. І тому маємо право сприймати цю книжку навіть не просто як роман, а як роман виховання. Роман про те, в яких обставинах і серед яких людей сформувався той, хто згодом зі зброєю в руках пішов захищати Україну. Найцінніший парадокс нової книжки Артема Чеха полягає в тому, – додає її редактор, – що ні більшість змальованих ним людей, ні більшість змальованих ним обставин, здавалося б, не могли посприяти такому формуванню. А однак посприяли».

Перші презентації книжки Артема Чеха відбудуться під час Книжкового арсеналу в Києві та ІІ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava.