ЛІМ Новини Корпорації

Книга для нього – стиль життя

Презентувавши 11.11.11 книгу «Лексикон інтимних міст» у Києві, Юрій Андрухович приїхав до Чернівців.

Наше місто він вперше побачив 1983 року. Тодішні враження описав у книзі так: «Це було перше місто, куди я не їхав, а мене везли. Обов’язкова армійська повинність». І додає, що вже через 15 років приїхав сюди добровільно. Побачивши надзвичайну красу міста з неймовірною архітектурою, враження змінились.

Автор згадує також хронологічну послідовність виникнення задуму підготовки книги: «Восени 2005 року в німецькому місті Дюссельдорф мене навідала ідея описати місця, які бачив, відновити з пам’яті спогади про міста, в яких бував чи жив, бо вони – то певні етапи життя. Є декілька міст (13), щодо яких невпевнений: бував там, чи ні. Якщо цих 13 не рахувати, то 107 міст стовідсотково відвідав. Тобто, міст мало бути 120. В оцих проміжках між 107 і 120 вирішив, що 111, мабуть, золота середина. Восени 2007 я написав перший текст до книги, поїхавши в Аарау (Швейцарія). А останній – у Ялті. Решта текстів, розташованих у книзі за алфавітом, писав невпорядковано, в залежності від напливів спогадів і готовності до написання. У кожному перекладі порядок буде змінений через розбіжності у алфавіті.

Населені пункти, що починаються на рідкісні літери, шукав спеціально. От як швейцарське Истат. Найекзотичнішим виявилося мексиканське місто Гвадалахара з 6 млн. мешканців. А найважче писати було про Київ та Львів, бо постійно виявлялися нові деталі.

11.01.11, коли дописав передмову, із 112 файлів почав складати один. Книга виходила товстіша, ніж я планував. І тут промайнула думка: це найбільша книга, яку коли-небудь видавав. Комп’ютерних знаків було 900 000. Було би цікавіше, якби їх виявилося 1 мільйон 111 тисяч. 01.06.2011 переслав книгу поштою президенту фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ Святославу Померанцеву, завдяки клопотанням якого вона і вийшла у світ».

02.09.2011 р., під час підписання верстки на фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ, чернівчани першими почули про гру на Facebook. Суть її полягала в тому, щоб вгадати місто, загадане автором. Міст було 11. І тільки одне місто ніхто не відгадав. Це був Стамбул.

«Правильних відповідей було безліч, тому я вирішив обирати переможців за творчою подачею», – коментує автор. Переможницею стала і чернівчанка. Ольга Денисова вразила Юрія відповіддю про Венецію. Вона отримала в подарунок “Лексикон”  з автографом автора.

Після того, як Юрій Андрухович разом із Олександром Бойченком представив своє нове творіння у Чернівцях, читачі змогли поставити цікаві та інтригуючі запитання.

– Складається враження, що Вас манить магія цифр…

– Слово “магія” небезпечне. Але в моєму житті часто траплялися цікаві цифри. До прикладу, 10 років тому мав номер телефону 7-00-00. Учора, під час презентації нової книги у букарні «Бабуїн», відповідаючи на запитання, я підсів за останній столик. В цей час їм принесли рахунок на 111 грн. «Майстер книг» (топографія, яка друкувала книгу) на книжковому ярмарку «Медвін» виявилася  на 111 стенді. Але все це далеко від справжньої магії.

– Як продається книга? Наскільки важливий для Вас комерційний успіх?

– З кожної проданої книги я отримую 11,1%. Купуючи книгу, ви покращуєте рівень мого життя вже сьогодні. Звичайно, це добре, якщо книга продається. Але писав я її зовсім не для того, щоб отримати гроші, а щоби читачі отримували задоволення.

– Чого від Вас очікувати 12.12.2012?

– Якби існував 13 місяць, то до 2013 року я би ще щось придумав. А так надто мало часу, щоб написати щось дійсно неперевершене і вразити читачів.

– Що означає ця книга першочергово: потребу відвідати міста чи випадкові подорожі туди?

– «Лексикон інтимних міст» неправильно сприймати як нотатки мандрівника. Подорожі – це дещо більше. Це душевний стан. Я без нього вже не я, тобто я без нього не можу. Колись я подорожував для того, щоб мати про що писати. А тепер я пишу для того, щоб могти знову кудись поїхати.

Книга буде продаватися у 111 книгарнях України за 111 гривень. Якщо ціну десь збільшено – звертайтеся у сусідню книгарню, там “Лексикон” неодмінно буде коштувати 111.

Вікторія Яшан, студентка І курсу напряму “Журналістика”

Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича