ЛІМ Новини Корпорації

Андрухович презентує нову книгу 11.11.11

До Чернівців зі «свіжаком» про 111 міст письменник приїде 13 листопада.

Нову книгу Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» презентуватимуть 11.11.11 р. у Києві, а вже 13 листопада автор приїде з нею до Чернівців. У книзі письменник розповідає про свої враження від мандрівок та власне бачення міст. До «Лексикону інтимних міст» увійшли спогади про 111 міст з різних куточків світу. За обсягом ця книга – найбільший доробок автора, який містить 500 сторінок різножанрових текстів, від есе до поезії.

Більше про книгу напередодні презентації ексклюзивно для «Погляду» розповів сам автор.

– Писав книжку довго, – розповідає Юрій Андрухович. – Перший текст, який у книжці теж буде першим, написав восени 2006 року. Загалом, цей процес тривав п’ять років, це із врахуванням кількаетапних величезних перерв. Більша частина текстів була написана у рідному Івано-Франківську, а друга в Берліні, де жив завдяки стипендії. Всі міста у книзі розташовані за алфавітом.

Бував автор не у всіх 111 містах про які написав. Наприклад, у Єрусалимі, за словами письменника, він був лише у снах.

– Щодо Чернівців, то я про них теж згадую, – каже Ю. Андрухович. – Місто постане перед читачем через призму мого першого візиту до Чернівців у статусі солдата. Та найбільше в тексті про місто йтиметься про відомого чернівецького фотографа та художника Броніслава Тутельмана.

Письменник запевняє, що книга для нього дуже символічна. Оскільки у ній розповідається про 111 міст, то вирішив презентувати «Лексикон інтимних міст» саме 11.11.11.

– Було багато інших співпадінь під час підготовки книги до друку. До прикладу, завершив її я 11.01.11. Тому вірю, що ця книга буде успішною, – стверджує автор.

Над оформленням видання працювала київська художниця Ірина Ковальська. Івано-франківський письменник каже, що дуже задоволений тим, що для створення обкладинки книги обрали фотографію саме з його архіву,.

– Всі мої побажання щодо обкладинки були враховані, – запевняє Ю. Андрухович. – Опісля друкованого варіанту книги є надія на появу електронного варіанту. Щодо аудіокниги пропозиції поки не розглядав.

Віталія КОЗМЕНКО, газета “Погляд”