Новини Корпорації Новини Фестивалю

Цьогоріч – кульмінація проєкту “Пауль Целан 100”

У 2020 році відзначається 100-річчя від дня народження Пауля Целана – всесвітньо відомого поета та перекладача, який народився у Чернівцях в родині австрійських німецькомовних євреїв румунського підданства. Целан, як і Гете, Кафка та Гельдерлін, вважається одним із найвизначніших літераторів німецькомовної світової літератури.

З метою привернення уваги до цієї знакової події Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ та Літературний целанівський центр реалізовують трирічний проєкт “Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність”, кульмінація якого відбудеться цього року.

В рамках проєкту відбуваються літературні читання, дискусії, лекції, інтерв’ю за участі українських та європейських поетів та журналістів:

У 2018 році відбулося 14 заходів в Німеччині (Лейпциг, Берлін, Ганновер, Франкфурт-на-Майні, Брауншвейг, Мюнхен), Австрії (Відень), Франції (Париж) та Україні (Чернівці, Львів).

У 2019 році відбулося 11 заходів в Німеччині (Лейпциг, Берлін, Франкфурт-на-Майні, Брауншвейг, Мюнхен, Регенсбург) та Україні (Чернівці, Львів).

Учасниками проєкту вже стали:

З України – Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Таня Малярчук, Ігор Померанцев, Андрій Любка, Петро Рихло, Марк Бєлорусець, Євгенія Лопата.

З Німеччини – Міхаель Крюґер, Рон Вінклер, Макс Чоллек, Ян Фолькер Рьонерт, Александру Булуц, Герхард Фалькнер, Ута Акерманн.

Цього року в рамках проєкту відбудеться його презентація на Лейпцизькому книжковому ярмарку (15 березня), події Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz (4-6 вересня), літературно-дискусійний тур Німеччиною за участі українських та німецьких літераторів (10-17 жовтня, Берлін, Франкфурт-на-Майні, Гамбург, Брауншвайг, Мюнхен, Регенсбург), Літературні дні Пауля Целана в Чернівцях (20-23 листопада).

Впродовж 2018-2019 років проєкт фінансували Міністерство закордонних справ Німеччини, Український культурний фонд, програма Culture Bridges та інші гуманітарні інституції та фонди, яким ми дякуємо за підтримку.

Докладніше про проєкт та його реалізацію