Новини Корпорації Новини Фестивалю

Meridian Czernowitz оголосив дати й тему цьогорічного фестивалю

Із 4 по 6 вересня у Чернівцях відбудеться ХІ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Як і щороку, для чернівчан, гостей з України та закордону організатори готують насичену літературно-дискусійну програму. В рамках фестивалю відбудуться презентації нових книжок, публічні дискусії, паради поетів, театральні постановки, музичні концерти, поетичні читання тощо.

У 2020-му році відзначається сторіччя з Дня народження одного з найвизначніших поетів післявоєнної Європи Пауля Целана, якого часто називають батьком нової німецької мови після Голокосту. За словами директорки фестивалю Євгенії Лопати, «цьогорічний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ буде присвячений творчості автора, який народився й жив у Чернівцях і назавжди залишився чернівецьким поетом, де б він потім не мешкав: у Бухаресті, Відні чи Парижі. Поезія Целана сьогодні актуальна, як ніколи – для України та українських Чернівців, яким пощастило й надалі залишатися містом Пауля Целана – найвидатнішого поета Європи після Другої світової війни», – додає Євгенія.

Тож фокусна тема цьогорічного фестивалю – «Місцями Целана». Події MERIDIAN CZERNOWITZ відбудуться у локаціях, пов’язаних із життям поета: будинках, де він проживав, школах та університеті, де навчався, а також місцях, які формували його як поета та філософа.

Вхід на всі події вільний. Фестиваль відбувається у рамках проекту «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність». Заходи супроводжуються перекладом німецькою мовою.

Фото Василя Салиги