Новини Корпорації Новини Фестивалю

“Слава Чернівцям! Письменникам слава!”:VIII Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz офіційно стартував (ФОТО)

 

У Чернівцях офіційно стартував VIII Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Урочиста церемонія відкриття відбулася у Мармуровій залі ЧНУ.

Організатори фестивалю розпочали дійство із хвили мовчання. Колеги та друзі згадали відомого журналіста Володимира Карагяура, який загинув два дні тому в страшній автокатастрофі.

«Чи не щодня нам приходять сумні звістки зі Сходу, де гинуть наші хлопці. На цей раз трагічна звістка прийшла не звідти. Наш друг і колега Володимир Карагяур напередодні фестивалю загинув у автокатастрофі, із ним були ще 4 надзвичайно талановитих людей. Володимир мав прямий зв’язок до фестивалю, він із нами працював і завжди його чекав…», – згадала директор фестивалю Євгенія Лопата.

Присутні вшанували Володимира хвилиною мовчання.

На урочистому відкритті представники ініціативної групи фестивалю привітали присутніх. Відомий письменник, «батько фестивалю» Ігор Померанцев запропонував у фестивальні дні вітатися «Слава Чернівцям! Письменникам слава!».

-Я з цим фестивалем від самого початку, скоріше за все дід фестивалю, а не батько, -жартує письменник. –Я радий знову цій події тут. Ми свідомо з самого початку фестивалю робили акцент на німецькій культурі, і не даремно ця подія відбувається саме у Чернівцях. Пропоную хоча би на пару днів замінити традиційне вітання на «Слава Чернівцям! Письменникам слава!».

На урочисте відкриття також був присутнім мер міста Олексій Каспрук. Він зізнався, що давно чекав початку осені і перших вересневих вихідних.

-Дуже чекав осені, бо у ці перші вересневі дні наше місто стає атмосфернішим, молодшим і гармонічнішим. Всім бажаю насолодитися цими святковими днями,-сказав він.

На відкритті також виступив відомий український письменник Сергій Жадан. Він звернув увагу на основній дискусійній темі фестивалю, – на вирішення історичних проблем шляхом дискусії.

«Ми так часто говоримо про потребу поговорити і чути одне одного, проте не до кінця це розуміємо. Ми намагаємося говорити із ворогом, коли не можемо домовитися між собою. Я не впевнений, що цьому нас навчать інші культури і держави, проте вірю, що ми самі зможемо знайти у собі для цього сили. Власне, культурою це і можна зробити, адже письменник може сказати більше, ніж політик. Може, це не стосується фестивалю, а може стосується напряму…», -виступив він.

Після офіційного відкриття фестивалю у Червоній залі ЧНУ відбулися поетичні читання німецьких та швейцарських авторів. Такок у цей фестивальний день запланована лекція Петра Рихла «Поезія Пауля Целана як рана і місія». Одна із родзинок дня – творчий вечір Дмитра Павличка та Івана Малковича. Закінчиться день подією у кінотеатрі «Чернівці», де вібудеться показ короткометражних фільмів-переможців Міжнародного кінофестивалю «Zebra». Вхід на всі заходи вільний.

Нагадаємо, на цьогорічний фестиваль приїхало більше 80 учасників із 10 країн світу.

Програму фестивалю можна переглянути тут.

Фото Василя САЛИГИ

Діана Ватаман