Новини Корпорації Новини Фестивалю

Сергій Жадан презентував на Meridian Czernowitz свій новий роман “Інтернат” (ФОТО, ВІДЕО)

У рамках Meridian Czernowitz відбулася перша презентація книжки “Інтернат” Сергія Жадана.

Презентація відбулася 9 вересня у Літньому театрі. Модерував вечір Олександр Бойченко.

“Інтернат” Жадана вийшов друrом у видавництві Meridian Czernowitz. Сам автор каже, що роман про війну, про яку не так охоче говорять – “про повсякденну війну цивільних”.

Події в романі розгортають у січні 2015 року. Головний герой книги – вчитель у прифронтовому містечку і його тринадцятилітній племінник.

“Ми живемо у час, коли всі потребують чітких дефініцій щодо того, біле це чи чорне, хороше чи погане. Про цього героя (вчителя Пашу) я не можу сказати, що він сепаратист. Очевидно, він не ходив на референдум, йому це не цікаво. Частина читачів може сказати, що роман про “ватника”, але я його таким не назву. Персонаж знаходиться на лінії фронту. Його професія є маркером. Він вчитель української мови, але він нею не говорить. Але ж і погано він до неї не ставиться, але й не пропагує… Є ще й пемінник Паши, молодший головний персонаж. Ідейно мені він ближчий. Мені здається, наші діти розуніші за нас. Думки дітей я розділяю, думки дорослих – не завжди. Я зробив так, що наприкінці роману стає зрозуміло, хто ж там головний”,- розповідає про героїв роману автор.

Літературний критик Лілія Шутяк вважає новий роман Жадана ідеальним для тих, кого хвилює нинішня ситуація в країні.

“Інтернат” Сергія Жадана – це той роман, що залишає після себе сильне враження. Основною темою книжки є війна на Сході України – але не та, яку ми бачимо з екранів телевізорів чи у соцмережах. У тексті Жадана її можна відчути зсередини й здригнутися від такої реалістичності. Разом із головним героєм, вчителем Пашою, читачі вирушають на лінію фронту, щоб зустріти таких різних, але водночас однакових людей – наляканих і сміливих, розгублених і впевнених у собі, живих і мертвих. Прямуючи до інтернату, щоб забрати свого племінника, Паша зустрічає чимало цікавих персонажів, кожен з яких ділиться з ним своєю історією – як-от офіціантка Анна, фізрук Валєра, директорка Ніна чи іноземний журналіст Пітер. Книжка зацікавить небайдужих до ситуації в країні читачів. Вона змусить вас співпереживати, хвилюватися, може, навіть плакати, але точно не дозволить пройти повз”, – вважає вона.

Під час презентації Жадан зачитав присутнім уривки зі свого нового роману, на прохання публіки також зачитав поезію, яку писав протягом останніх років.

Ознайомитися із уривком з роману можна тут.

Також пропонуємо вам відеозапис події від нашого медіа-партнера телеканалу “Буковина”.

 

ФОТО ВАСИЛЯ САЛИГИ