Новини Корпорації Новини Фестивалю

У Чернівцях стартував VIII Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ (ФОТО)

Учасники VIII Міжнародного поетичного  фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ уже в Чернівцях.

Перший фестивальний день стартував із прес-конференції у Літературному целанівському центрі за участю Святослава Померанцева, Євгенії Лопати, Петра Рихла, Сергія Жадана та Макса Чоллека (Німеччина).

Організатори фестивалю розповіли, що на цьогорічному фестивалі буде ще більше письменників із різних країн світу. До Чернівців приїхали автори з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Польщі, Румунії, Молдови, Ізраїлю та Нідерландів.

Президент корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Святослав Померанцев запевнив, що мета фестивалю залишається незмінною.

-Я хочу, щоб це слово «Чернівці» знали і поважали як можна більше людей, щоб про Чернівці чули і говорили в різних країнах світу різними мовами, і щоб із нами асоціювалася висока культура, -сказав він.

Організатори зауважили, що офіційне відкриття відбудеться завтра (8вересня), проте фестиваль стартує вже сьогодні.

-У нас вже сьогодні відбудеться чимало цікавих заходів, це перший повноцінний фестивальний день. У Целанівському центрі відбуватимуться презентації декількох книжок. Пізніше відбудеться лекція на тему «Завтрашня Європа з перспективи Чернівців». Сьогодні ж діятиме межрегіональна молодіжна сцена у Центральному палаці культури. Тут виступатимуть молоді поети, які тільки роблять перші кроки у світі літератури. На них ми цього року і робимо основний акцент, -розповіла директор фестивалю Євгенія Лопата.

Письменник Сергій Жадан буде модерувати молодіжну сцену. Він також сказав, що вважає цю подію чи не найцікавішою у програмі фестивалю.

-Мені дуже приємно, що фестиваль відкриває нові імена. На молодіжній сцені виступатимуть не вже всім відомі письменники, у яких вже вийшли друком успішні книжки. Тут шанс надається саме молодим людям, які тільки-тільки починають писати. Їх цікаво слухати, спостерігати за тим, як вони розвиваються, що вони нам пропонують. Ця подія дуже гідна вашої уваги, -зауважив він.

На молодіжній сцені також будуть виступати дві студентки із Чернівців – Аліна Вавринюк та Іритна Рехло.

У кінці першого фестивального дня у Центральному палаці культури відбудеться реп-презентація збірки Юрія Іздрика «Папіроси». Початок о 21.45.

Під час фестивалю учасники та його гості також зможуть відвідати Садгірську синагогу, яку відновили й відкрили цього року, а також почитати там вірші. Окрім цього, у фестивальні дні у місті проведуть дві безкоштовні екскурсії для всіх охочих: німецькою мовою, те екскурсію нічним містом українською.

Окрім поезії, організатори підготували музичні події та кінопокази: електронна музика у взаємодії з візуальною поезією із Австрії та Німеччини, традиційний концерт єврейської музики, показ короткометражних фільмів-переможців Міжнародного фестивалю кінопоезії Zebra зі всього світу, а також фільму Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої під назвою «Ампутація» про трагічні наслідки війни на Сході.
У рамках фестивалю також заплановано читання віршів трьома мовами у дворі будинку Пауля Целана, концерт оркестру єврейської музики під керівництвом Льва Фельдмана на Театральній площі.
Вхід на всі заходи вільний.
Програму фестивалю можна переглянути тут. 

Діана Ватаман

ФОТО ВАСИЛЯ САЛИГИ

 

ФОТО ВАСИЛЯ САЛИГИ