Новини Корпорації Новини Фестивалю

Meridian Czernowitz видає поетичний путівник «по той бік швейцарської ночі»

На початку вересня у видавництві Meridian Czernowitz світ побачить збірка віршів швейцарського письменника Педро Ленца «Мій друг машиніст крана». Він є одним із найвідоміших сучасних авторів, володарем численних літературних нагород. Свої тексти пише зокрема й швейцарським діалектом. Збірка містить біля 50-ти віршів. З німецької переклали Сергій Жадан та Євгенія Лопата. Художнє оформлення книжки здійснила фотограф Юлія Вебер.

Як зазначає у передмові Сергій Жадан, «у віршах Педро Ленца насправді багато Швейцарії, багато топоніміки, назв містечок, імен, суто місцевих ситуацій. Просто Швейцарія тут не надто впізнавана, не надто характерна, не надто схожа на ту, яку ми звикли собі малювати в нашій стереотипній уяві. Не надто туристична, не надто респектабельна, Швейцарія робітників і пияків, Швейцарія лузерів і невдах. Справді, багато ми знаємо про швейцарських лузерів? А про швейцарський пролетаріат?.. У цьому сенсі поезії Педро є чудовим путівником по той бік швейцарської ночі», – додає перекладач.

«Мій друг машиніст крана» Педро Ленца – перша збірка, яка побачила світ у поетичній «Перекладній серії Сергія Жадана». Це новий проект, який автор реалізовуватиме разом із видавництвом «Меридіан  Черновіц» протягом наступних років. У цій серії друком виходитимуть перекладні книжки відомих світових поетів, що пишуть (чи писали) різними мовами в різні часи. Поєднуватиме видання любов перекладача до поетів, чиї голоси він відтворює.

«Надзвичайно приємно, що першою книгою в цій серії є збірка вибраних віршів швейцарця Педро Ленца – несподівана, гостра й дещо печальна,  –  розповідає головна редакторка видавництва та перекладачка книжки Євгенія Лопата, – «Мій друг машиніст крана» – це мій дебют і я щаслива, що відбувся він з легкої руки Сергія Жадана. Ми намагалися якомога чіткіше передати настрої ленцівської Швейцарії, які підсилюються тут фотографіями Юлі Вебер – нестандартними, цікавими і глибокими».

Книжка виходить у світ за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та Швейцарської культурної фундації Pro Helvetia.

Її перша презентація відбудеться під час ІХ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ у Чернівцях – 9 вересня о 17:45 за участі автора та перекладачів у Буковинському Медіа Центрі / Belle Vue  (вхід з вул. Кобилянської, 2,  2-й поверх). Вхід вільний.

____________________________________________________________________________________

Довідка

Педро Ленц народився у 1965 році в Ланґенталі, кантон Берн, Швейцарія. Вивчився на муляра, пізніше студіював іспанську літературу в Бернському університеті. З 2011 року – вільний письменник і журналіст. Володар численних літературних нагород. Сьогодні Педро Ленц живе в Ольтені, кантон Золотурн, Швейцарія.