Новини Корпорації Новини Фестивалю

MERIDIAN CZERNOWITZ поділиться підсумками фестивалю і днів Чернівців у Франції та Німеччині

Цього року Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ провела Міжнародний поетичний фестиваль у Чернівцях (9-11.09.) та літературні дні Чернівців у Києві (6-7.09.), Львові (15-18.09.), Парижі (7.10.), Берліні (17-18.10.) та Франкфурті-на-Майні (20-23.10).

Участь у цих заходах взяли знані українські митці та їхні закордонні колеги, що активно співпрацюють з фестивалем (Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Ігор Померанцев, Оксана Забужко, Ірина Цілик, Макс Чоллек, Томас Шпарр та багато ін.). У програмі були творчі зустрічі зі сучасними українськими авторами, дискусії про війну, політику та поезію, літературні читання, а також пригощання вином.

Про важливість подібних заходів за кордоном і на Фракфуртському книжковому ярмарку, зокрема (де, до речі, MERIDIAN CZERNOWITZ був куратором літературної програми українського стенду) висловився письменник, радіожурналіст і дисидент Ігор Померанцев: «Ярмарок у Франкфурті – за традицією величезний, багатолюдний. «Зупинити на собі зіницю» публіки – дуже важко. Проте, здається, нам вдалося це зробити. Все ж таки не в кожній європейській країні нині йде війна. Принаймні, впливова німецька газета Süddeutsche Zeitung свій розлогий звіт про ярмарок почала зі згадки нашої дискусії про війну, літературу, нові сенси слів, породжених війною. Думаю, що наші дискусії нагадали публіці про те, що «світ», «права людини», «свобода», «незалежність» – не порожні поняття чи гасла, і що їх треба захищати, якщо потрібно, то зі зброєю в руках».

Із нагоди завершення цих подій запрошуємо журналістів та громадських діячів на прес-конференцію, що відбудеться у середу, 2 листопада об 11:30 у Літературному целанівському центрі (м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 51). Про популяризацію Чернівців в Україні та Європі детальніше розкажуть президент MERIDIAN CZERNOWITZ Святослав Померанцев і директорка фестивалю Євгенія Лопата.

Фото Василя Салиги