Новини Корпорації Новини Фестивалю

Чим запам’ятається ІІ Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava: цифри, факти, підсумки

Триденний фестиваль уже завершився, але його післясмак відчувається в настрої відвідувачів, відгуках гостей-учасників і пам’ятних світлинах фотографів.

35,5 годин поетичних читань, презентацій книг, творчих вечорів, екскурсій та автограф-сесій… Відвідувачі разом із письменниками, журналістами, політологами, музикантами говорили про сучасну українську та шведську культури, теми для  натхнення, обмінювалися думками щодо тенденцій у творчості, війни в літературі та літературу у війні. Неодноразово спікери піднімали тему 310-ї річниці Полтавської битви як спільну трагедію двох народів, але з різними наслідками. Адже Швеція зосередилася на собі й збудувала сильну державу, а Україна потрапила під тривале панування Російської імперії і продовжує нині свою боротьбу за незалежність на Сході. І в дні напередодні фестивалю на війні від рук окупантів загинув полтавський захисник Дмитро Пругло.

Із понад 30 учасників Міжнародного фестивалю шестеро – із Швеції. Про наше місто вони знали зі шкільних уроків і книги Петера Енґлунда про Полтавську битву. Декотрі є безпосередніми нащадками учасників баталій Північної війни. Іноземні гості в розмовах наголошували, що вражені світлою, затишною і європейською Полтавою.

Перший фестивальний день розпочався у Решетилівці, де на двох локаціях – кургані та в Будинку культури – відбулися україно-шведські поетичні читання за участі Марі Тонкін, Ларша Пальма, Анхели Ґарсії, Ґуннара Гардінґа, Ігоря Померанцева, Юрія Іздрика, Катерини Калитко. Офіційне відкриття і творчий вечір Ади Роговцевої продовжилися в Полтаві. Останній захід 7 червня – винно-літературна презентація книги Олени Андрейчикової.

 Літературна критикиня і редакторка щоденної шведської газети HD-Sydsvenskan Анн Лінґдебрант розповіла: «Я не була в Україні раніше. Напередодні приїзду почала читати інформацію про Полтаву. Маю дуже теплі почуття і враження. Містяни дуже добрі. Своїм друзям розповідатиму про талановитих українських поетів і місцеву культуру. Під враженням від інтересу до поезії. Я ніколи не чула про цей фестиваль раніше, але гадаю, що це дуже хороший формат створення культурних мостів між Україною та Швецією».

 Другий день фестивалю стартував із екскурсії музеєм «Поле Полтавської битви». Тут відбувся ще один захід – україно-шведські поетичні читання, в яких взяли участь Ґуннар Гардінґ, Лассе Сьодерберґ, Катерина Калитко. Присутні відзначили глибокий символізм такого формату. А далі відвідувачів в бібліотеці І. Котляревського та в краєзнавчому музеєві відповідно потішили презентаціями книг Олександр Бойченко й Ігор Померанцев. Творчими вечорами у вщент заповненому залі театру М. Гоголя вразили Іван Малкович та Юрій Іздрик. До речі, у бібліотеці імені І. Котляревського відбулися україно-шведські поетичні читання за участю полтавського письменника Сергія Осоки та Ларша Пальма. Завершався фестивальний день музичними доповненнями – концертом-присвятою Вікторії Польової «Готланд. Послання острову» та концертом-презентацією поетичної збірки «Не я, а  той» Олега Каданова. Послання Готланду лунало вперше у Полтаві, але найголовніше, що композиторка творила цю музику та готувалася до виступу, згадуючи про своє шведське коріння.

«Створення масштабної програми – процес творчості, від якого залежить успіх кожної окремої події та фестивалю загалом. Тому формували таким чином, аби вона задовільняла різні аудиторії, приправляючи неймовірними модераторами, змішуючи відмінні за жанрами концерти, переплітаючи творчі вечори. Кожного разу є певні виклики, але практично на всіх заходах Meridian Poltava’19 не вистачало стільців для глядачів. А це свідчення попиту й затребуваності формату літературного заходу», – зазначив президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

Які архітектурні та історичні таємниці має Полтава гостям Meridian продемонстрували під час екскурсії Артур Ароян та Олеся Ачкасова. Програма продовжилася україно-шведськими поетичними читаннями з Лассе Сьодерберґом, Анхелою Ґарсією, Марі Тонкін, Ігорем Померанцевим в педагогічному університеті та галереї мистецтв, чергуючись із презентаціями книг Артема Чеха та Катерини Калитко. Чимало бажаючих дізнатися про мотивацію створення книг, завітали на зустрічі з Пітером Залмаєвим і Володимиром Рафєєнком. Певні сенси закладали організатори в програму, запрошуючи людей, дотичних до війни на Сході – безпосереднього учасника бойових дій – ветерана Артема Чеха, а також Володимира Рафєєнка, якому довелося покинути свою домівку й звичне життя, переїхавши до іншого міста. Кульмінацією недільних заходів стали україно-шведські поетичні читання за участю Анн Лінґдебрант і Сергія Жадана на Білій альтанці, а також завершальний виступ на Театральній площі рок-гурту «Лінія Маннергейма».

«Команда Meridian Poltava прагнула зробити другий фестиваль організаційно ще якіснішим, масштабнішим та яскравішим. Цей захід єднає людей, що прагнуть змінювати Полтавщину. Надзвичайно багато зусиль вкладено в реалізацію Міжнародного поетичного фестивалю, тому дякую всім партнерам, організаторам, учасникам, волонтерам і відвідувачам за створене свято! Події такого формату – надзвичайно велика відповідальність, адже це різновид дипломатичної роботи. Наша основна мета: аби про Полтаву дізналися як про комфортне та прогресивне європейське місто, аби до нас приїздило все більше іноземних гостей, аби містяни ще більше любили, пишалися ним і розбудовували. Отримуючи чимало відгуків, надихаємося та працюємо далі», – розповів директор Meridian Poltava Олександр Ткаченко.

За підрахунками організаторів усі заходи та локації протягом трьох фестивальних днів відвідали понад 8 тисяч полтавців і гостей міста.

Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava реалізовано за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, програми «Culture Bridges», Посольства Швеції в Україні та інших партнерів.

Фото Олега Дубини, Юлії Вебер, Володимира Грибова: https://bit.ly/2WExzsI