Новини Корпорації Новини Фестивалю

У Києві презентують аудіокнигу Сергія Жадана “Тамплієри”

Радіо (А), Мiжнародна Лiтературна Корпорацiя MERIDIAN CZERNOWITZ та благодіний фонд Сергія Жадана презентують аудіокнигу “Тамплієри”.

Вірші зі збірки, яка стала однією з головних літературних подій 2016 року, читають: Сергій Жадан, Сергій Михалок, Остап Ступка, Олексій Горбунов, Фоззі, Ірена Карпа, Сашко Положинський, Ярослав Лодигін, Каша Сальцова, Дмитро Ярошенко, Анджеліка Рудницька і Тарас Чубай. Звукорежисером роботи став Віктор Алферов (також відомий як SHMELJA), а продюсером – Володимир Чикиш (також відомий як Боб Ровскі; студія “АртПост”).

Режисер аудіокниги Ярослав Лодигін розповідає, що робота тривала протягом 4 місяців і підкреслює, що таких багатошарових аудіопостановок українською мовою не виходило вже декілька десятиліть:

– Це не просто “виразне читання віршів”. Тут немає жодної зайвої секунди, жодного випадкового звуку. Це нагадує мені ті радіопостановки, казки на вінілі, які ми слухали в дитинстві. “Тамплієри” для мене теж деякою мірою казка, але доволі сумна. Це подорож уявною землею, яка дуже нагадує Донбас, Азов, Харків, Київ – нашу країну, але у стані раптового Середньовіччя. Тут часи та історичні події перемішуються, сезони змінюють один одного, а слухач – як птах, що літає над цими містами, полями, фронтовими лініями й чує голоси героїв книги. Це аудіофільм, який треба слухати дуже уважно.

Досвідчений звукорежисер Віктор Алферов називає цей жанр “звуковою іллюстрацією” до книги і вважає роботу над проектом знаковою для себе.

Сергій Жадан зауважує, що різноманіття голосів, а отже, й розуміння тексту, додає віршам нового смислу:

– Для мене кожна нова книга віршів – це така собі антологія різних голосів, різних інтонацій. Я їх особисто завжди чую. Але страшенно цікаво, як їх чують усі інші. Тому вся ця затія – неймовірне зібрання різних голосів. Сильних, зворушливих, веселих і печальних. Я надзвичайно вдячний друзям, музикантам та акторам за те, що оживили ці вірші своїми інтонаціями і підтримали нашу благодійну ініціативу. Сподіваюсь, вірші в їхньому виконанні багато кому додадуть сил та впевненості. Адже поезія і створена для того, аби додавати нам сил та впевненості.

Книга надійде в електронний продаж у лютому. Придбати її на CD-диску можна буде підчас презентації 9-го лютого та на подальших поетичних виступах Сергія Жадана. В електронному вигляді її можна буде знайти на сайті aristocrats.fm та в основних електронних магазинах світу. Також планується лімітований випуск вінілів.

Презентація аудіокниги відбудеться 9-го лютого 2017 року о 19:00 у приміщенні Київського пленетарію. Під час події учасники обговорять книгу та прочитають вірші. Також тут буде презентовано благодійний фонд Сергія Жадана, який віддасть увесь прибуток від продажів дисків та електронних копій, а також проданих квитків на допомогу дітям загиблих військових.