Новини Корпорації Новини Фестивалю

Тарас Прохасько розкаже читачам, чому «Так, але…»

На початку вересня Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ видасть нову книжку Тараса Прохаська «Так, але…». Це збірка короткої прози, написаної протягом останніх років. У книзі ви знайдете 34 тексти про «балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах» та багато іншого.

«Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав, – зазначає редактор книжки Олександр Бойченко. – Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова».

За словами Тараса Прохаська, він дуже серйозно ставиться до цієї щоденної практики короткої прози. «Вона наближує до живої оповіді, що відповідає фізіологічній спроможності розповідати і сприймати історію випадкової думки, – міркує автор. – Бо кожен з цих текстів є лиш оформленим епізодом того, що називають впаданням у думку. Яка ніколи не припиняється, а її поширення і розширення можна хоч якось відслідкувати лише за такими фрагментами».    

Книжка цікава ще й тим, що це продукт колаборації двох митців письменника та художниці. Текстова частина поєднується з 24-ма картинами відомої київської мисткині Олени Придувалової, написаними спеціально для цього видання.

Перші презентації книжки відбудуться у Чернівцях під час фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ (7 вересня, Центральний палац культури, пл. Театральна, 5, 3-й поверх, початок о 16:15), у Львові на Форумі видавців (21 вересня, кінотеатр «Коперник», вул. Миколая Коперника, 9, початок о 12:30) та Києві разом із виставкою серії картин Олени Придувалової (3 жовтня, Національний заповідник «Софія Київська», початок о 18:30).