Новини Корпорації Новини Фестивалю

«Люди зіткнулися з різними правдами», – дискусія про можливості літератури в добу пост-правди на MERIDIAN CZERNOWITZ (ФОТО)

У рамках Міжнародного поетичного фестивалю відбулася дискусія: «Токсична пропаганда проти свободи слова: що може література в добу пост-правди?».

За кількістю учасників обговорення захід став наймасштабнішим із програми всього фестивалю: у дискусії взяли участь представники від України, Німеччини, Румунії, Литви та Польщі.

Окрім віце-президентів, президентів і членів іноземних ПЕН-клубів до дискусії долучилися журналіст та медіа-експерт Німеччини.

Основна теза, меседж події – обговорити роль письменників і журналістів у формуванні інформаційного світогляду суспільства.

Розпочав дискусію віце-президент Українського ПЕН-клубу Андрій Курков, апелюючи до значення поняття “пост-правда”.

«Люди зіткнулися з різними правдами… Тому і є недовіра. Вони не знають кому вірити, а тому, щоб розібратися в ситуації мусять ставати експертами самі», – сказав український медіа-експерт, член ПЕН-клубу Олексій Панич, відповідаючи на запитання Куркова про першопричину недовіри до мас-медіа.

Членкиня німецького Німецького ПЕН Зімона Трідер розповідала публіці про контекст пост-правди і письменництва. Віце-президент Румунського ПЕуН Каюс Добреску як викладач університету пояснив вплив пост-правди на студентів, формування їх ставлення до свободи слова.

Під час дискусії учасники також обговорили теми пропаганди (зокрема і російської) фейкових новин, впливу влади на інформування суспільства, журналістських стандартів та політичності \аполітичності літератури.

ПЕН-клуб – міжнародна неурядова організація, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів, журналістів та істориків. Створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу.

ФОТО ВАСИЛЯ САЛИГИ