Новини Корпорації Новини Фестивалю

VIII Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться у Чернівцях

Захід пройде з 7 по 10 вересня. У ці дні до Чернівців завітає чимало відомих авторів та гостей. Із Німеччини: Ненсі  Гюнґер, Андреас Альтман, Томас Вольфарт, Роня Отман, Макс Чоллек, Марк Келлер, Трістан Марквардт; з Австрії: Ганс Айххорн, Соня Хартер, Макс Оравін, Марко Дініч, Роберт Просер, Франциска Фюхсл; зі Швейцарії: Ойґен Ґомрінґер, Левін Вестерман, Саша Гарцетті, Маріна Скалова; з Румунії: Андрей Доша, Клаудіу Комартін; із Польщі: Кшиштоф Чижевський, Іза Хруслінська; з Молдови: Паула Ерізану; з Ізраїлю: Аґі Мішоль, Йонатан Кунда; з Нідерландів: Ліке Марсман; з України: Ігор Померанцев, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Іван Малкович, Дмитро Павличко, Йосиф Зісельс, Ірина Цілик, Григорій Семенчук та ін.

«Родзинка цьогорічного фестивалю у тому, – розповідає його директорка Євгенія Лопата, що його фокусом є молода європейська поезія. Ми проведемо як поетичні читання, так і воркшопи, показ фільму, а також дві музичні події з цієї теми. Відповідно, більша частина учасників MERIDIAN CZERNOWITZ молоді поети й поетки. Також у фестивалі візьмуть участь дванадцять авторів віком до 30 років з різних поліетнічних регіонів нашої країни та підконтрольних Україні міст Донбасу. Поруч із ними в Чернівцях виступатимуть такі метри поезії, як Ойґен Ґомрінґер, Дмитро Павличко та Іван Малкович».

На VIII Міжнародному поетичному фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться Babelsprech.International – спільний проект Literarischen Colloquiums (Berlin) та Meridian Czernowitz, Літературних домів Відню та Базелю, а також словенського партнера D.I.O.T. На чотири дні до Чернівців приїдуть молоді автори з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Румунії, Молдови та України (всього 18 учасників) для обговорення ролі поезії, роботи над перекладами та міжкультурного спілкування. Результатом їхньої комунікації стануть спільні читання 9 та 10 вересня.

На дискусійному майданчику цьогорічного фестивалю учасники звернуться до теми конфліктів пам’яті та шляхів їх вирішення, розглянуть досвід України та інших країн Європи. 9 вересня відбудеться всеукраїнська прем’єра нового довгоочікуваного роману Сергія Жадана «Інтернат». Цей твір висвітлює, як змінилось життя звичайних людей, коли на Сході України почалася війна. Окрім згаданої книжкової новинки, також відбудеться реп- презентація нової поетичної збірки Юрія Іздрика «Папіроси».

Учасники та гості фестивалю також зможуть відвідати Садгірську синагогу, яка в радянські часи використовувалася як майстерня для ремонту сільськогосподарської техніки, а з часом взагалі перетворилась на склад. Синагогу відновили й відкрили цього року.

Окрім якісної поезії, організатори підготували музичні події та кінопокази: електронна музика у взаємодії з візуальною поезією із Австрії та Німеччини, традиційний концерт єврейської музики, показ короткометражних фільмів-переможців Міжнародного фестивалю кінопоезії “Zebra” зі всього світу, а також фільму Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої під назвою «Ампутація» про трагічні наслідки війни на Сході України.

Вхід на всі заходи вільний.

Програма фестивалю

Партнери: Німецький культурний центр Gedankendach, Посольство Федеративної Республіки Німеччини в Україні, Міністерство закордонних справ Німеччини, Австрійський культурний форум, Федеральний уряд землі Карінтія, Австрія, Georg Drozdowski Gesellschaft, Stadt Wien, Польський інститут, Канадійський блогодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч», Pro Helvetia, Швейцарія, Посольство Швейцарії в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Чернівецька міська рада, Літературний целанівський центр, Форум видавців Львів, Видавництво 21, Ремікс, Готель Буковина, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, дитяче арт-видавництво «Чорні вівці», Почесне консульство Австрії в Чернівцях, Babelsprech international, Kulturstiftung des Bundes, Bundeskanzleramt Osterreich, Literarische Colloqium Berlin, кав’ярня Чашка, РК Сорбонна, Конгрес національних меншин України, Рекламне агентство АСС, ЖК Водограй

Медіапартнери: UA: Суспільне мовлення, Громадське радіо, Українська правда. Життя, 24 канал, Люкс ФМ, Країна, Газета по-українськи, Gazeta.ua, Львівська пошта, Збруч, Odessa Review, Читомо, ТВА, Молодий буковинець, ТРК Буковина, радіо 10, Weche, Litcentr, BucPress

Фото Василя Салиги