Новини Корпорації

«MERIDIAN CZERNOWITZ» відкриє призабуті імена КАМ’ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО

Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ», який пройде в Чернівцях з 6 по 9 вересня, упродовж перших трьох днів здійснить виїзні культурно-мистецькі акції в Хотин та Кам’янець. До нашого міста завітають не лише резиденти фестивалю, письменники Юрій Андрухович та Ігор Померанцев, але й…

 … поет і журналіст, чемпіон України зі слему Дмитро Лазуткін, поет, перекладач, критик та есеїст Остап Сливинський, письменниця Оксана Забужко, поет і видавець Іван Малкович, російськомовні українські поети Борис Херсонський та Анастасія Афанасьєва, молоді, проте вже визнані поети Катя Бабкіна, Христя Венгринюк, Лесь Белей, польські автори. На численне прохання публіки в суботу ввечері перед Старою фортецею планується провести один перфоманс у вигляді електропоезії.

Про це стало відомо з уст президента фестивалю Святослава Померанцева і виконавчого директора Ірини Вікирчак.

Цього року «MERIDIAN CZERNOWITZ» відбудеться у межах Подільсько-Буковинського туристичного кластеру і пройде під гаслом «Один фестиваль – три міста: Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці».  Оскільки Чернівці – дім проекту – тут знаходитиметься основна сцена. Однак упродовж перших трьох днів – 6, 7 і 8 вересня – учасники фестивалю презентують поетичні читання та перфоманси й у Хотині та Кам’янці. Компанію митцям складуть представники вітчизняних й міжнародих ЗМІ, зацікавлена чернівецька публіка, яка відправиться сюди, аби сколихнути нас потужним поетичним словом.

«Ми хочемо зруйнувати міф, начебто у ваших містах є лише фортеця, – каже Ірина Вікирчак. – Тому зараз намагаємося відшукати цікаві місця, пов’язані з літераторами, котрі свого часу жили чи працювали в Кам’янці та Хотині. З нашого боку, це – трішки просвітницька місія, адже ми спробуємо відкрити публіці призабуті імена їхніх міст».

Президент фестивалю Святослав Померанцев запевняє, що публіки вистачить, незважаючи на те, що поезія – річ інтелектуальна і захоплюється нею, а тим більше – розуміє, далеко не кожен: «Якщо приїде Оксана Забужко, то будь-який ваш зал буде переповнений глядачами. Люди прийдуть, – каже Святослав, – на великі імена, на щось нове і невідоме. Але в такому випадку Кам’янець-Подільський може підключитися до організації заходу, запросивши на свято своїх, місцевих поетів. Нехай «MERIDIAN CZERNOWITZ» пройде у вас як загальноміське свято. В цьому і полягає наша з вами співпраця».

Хронікер