News Новини Корпорації Новини Фестивалю

Відбувся MERIDIAN CZERNOWITZ 2021: як це було?

3-5 вересня у Чернівцях відбувся ХІІ Міжнародний поетичний Meridian Czernowitz. На одній із найбільш знакових поетичних подій Європи знову об’єдналися відомі й цікаві поети, письменники, журналісти, літературознавці, найвпливовіші гравці української й європейської культурних сцен – 28 учасників із України та 12 із Німеччини, Австрії, Швейцарії і Ізраїлю. 

Протягом трьох найпоетичніших днів року у 13 історичних локаціях Чернівців  відбулося 24 події, які відвідало близько 7000 людей. Серед них – вистава «Хлібне перемир’я» за однойменною п’єсою Сергія Жадана, перформанс Юрія Андруховича й Кирила Цуканова за романом «Радіо Ніч», прем’єра фільму Івана Даніліна «Світлотиск» про Пауля Целана та показ поетичного відео-перформансу «ЗНАКИ ЛІТЕР» (режисер – Алла Заманська), презентації нових книжок «Солодке життя» Романа Малиновського, «Мы не говорим на идиш»Бориса Брикера й Анатолія Вишевського, «Бо є так» Тараса Прохаська, роману «Хто ти такий? » Артема Чеха та білінгвальної антології «Пауль Целан 100», публічні інтерв’ю із Ігорем Померанцевим та Катериною Калитко на головній пішохідній вулиці міста. Поціновувачі літератури відвідали читання поетів з Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ізраїлю й інші заходи. Заключною подією стали поетичні читання «Жадан-Калитко-Брехт».

Фокусною темою цьогорічного фестивалю була «Україна очима світу», у її рамках відбулося три дискусії із професіоналами у сфері літератури, перекладу та культурного менеджменту із України, Німеччини та США.

Усі події фестивалю транслювалися на офіційну сторінку Meridian Czernowitz у Facebook та на наш сайт (www.meridiancz.com/video/), понад 24000 глядачів з інших міст та країн мали змогу долучитися до нас онлайн. Подивитися події можна й зараз у записі.

Результати фестивалю були успішно представлені на цьогорічному Book Forum у Львові за участі кураторки Євгенії Лопати та авторів Юрія Андруховича, Катерини Калитко і Романа Малиновського.

Фестиваль відбувся за підтримки Українського культурного фонду та за сприяння інших партнерів: Посольства Німеччини в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Австрійського культурного форуму Київ, Швейцарського культурного фонду Pro Helvetia, Українсько-Єврейської Зустрічі (UJE), землі Карінтія (Австрія), Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Київ) та ін.

Події фестивалю висвітлювали національні ЗМІ, серед яких UA: Суспільне мовлення, UA: Радіо Культура, Deutsche Welle, Читомо, Kyiv Daily, LITCENTR, “Країна”, Craft Magazine, Свідомі, Kripak Magazine, Тиктор медіа, телеканал “Прямий”, The Calvert Journal London, Укрінформ та багато інших.

Наступний XIII. Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz відбудеться 2 – 4 вересня 2022 у Чернівцях. Наша команда вже почала підготовку і готує для вас багато сюрпризів. Дякуємо, що ви із нами! Зустрінемося на Меридіані 2022!