ЗМІ про тур ЛІМ

Юрій Андрухович вирушив у «Лексикон-тур» по 9 містам України

Юрій Андрухович вирушив у «Лексикон-тур» Україною, розпочавши його з рідного Івано-Франківська. Презентація книжки «Лексикон інтимних міст» відбудеться в 9-ти містах України. Раніше письменник вже презентував свою найновішу книжку в Києві та Львові. Початок «Лексикон-туру» бачила наша кореспондентка Наталія Асатурян.

«Лексикон-тур» розпочався на території Старого Бастіону – це прапочаток міста, де тепер створюється культурно-мистецький комплекс. Модератор зустрічі Тарас Прохасько зауважив, що Юрій Андрухович має дивовижний талант відчувати час, має нюх на його аромати, тож його книжки стають своєрідним називанням періодів і тенденцій.

Книжка «Лексикон інтимних міст» сприйнята по-різному, але суть у відчутті свободи: вона написана так вільно, ніби розповідається найближчим людям. Юрій Андрухович вирішив почати із текстів про ті міста, з яких щойно повернувся.

У Барселоні видали його «Перверзію» в перекладі іспанською, а в Любліні відбулася публічна розмова в Старому театрі з польським письменником Кшиштофом Варгою на тему центрально-східної Європи. Щодо Франківська, то його в книжці нема, зате у Юрія Андруховича є пояснення, чому тур розпочато саме тут.

«Ідеєю книжки є людина, яка в дорозі, яка поза домом. Людина, яка переживає якісь пригоди, десь далеко від дому. А Івано-Франківськ в моєму випадку – це дім. Я вирішив, що розпочати тур треба звідси», – зазначив автор.

«Лексикон-тур» триватиме до 19 квітня. Маршрут прокладено через Тернопіль, Ужгород, Рівне-Острог-Нетішин, Луцьк, Черкаси, Кіровоград, а завершується він в Одесі.

Організатором є видавець – Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz, президент якого Святослав Померанцев взяв участь у презентації. А доповнила її дебютна виставка фотоколажів дружини письменника Ніни Андрухович, що перегукується з текстами.

Радіо Ера FM

Фото – Ірина Вікирчак