ЗМІ про тур ЛІМ

«Лексикон-тур» Андруховича

Юрій Андрухович презентував Черкасам нову книжку. Подія відбулася 17 квітня у приміщенні театру.  Черкаси уже 8 місто у якому автор представив «Лексикон інтимних міст»

«Я поставив собі завдання у кожному місті читати щось інше,  але  таке, що можна було б пов’язати з тим містом у якому перебуваю», – розпочав Юрій Андрухович.

Насправді у якості письменника Андрухович побував у нашому місті вперше. Востаннє відвідав його 20 років тому. Оскільки Черкаси не мають окремого розділу у «Лексиконі інтимних міст», то роль «містка» до Черкас виконав Нью-Йорк чи, як написано у книжці, – Йорк, Новий. Та історія про друга письменника – Длинного – черкащанина за походженням.

По прочитанню уривку з книжки, Юрій Андрухович відповідав на запитання, влаштував автограф- та фото сесію.

«Нині для українців, прочитати книжку свого автора – це ніби здійснити громадянський подвиг, – зауважив письменник, – прикро, що нині для 46-мільйонного населення, книжки видають 3-5 тисячним тиражем».

Як виявилося, 17 квітня – це  офіційний день народження поетичного об’єднання «Бу-Ба-Бу», заснованого 1985  року Юрієм Андруховичем разом із Віктором Небораком та Олександром Ірванцем . На завершення усі присутні мали змогу прослухати вірш про трійцю «Бу-Ба-Бістів»  – «Пам’ятник», який прочитав автор.

Із презентацією книжки Андрухович завітав і до ЧНУ ім. Б Хмельницького. Студенти щоправда жодної книги не придбали. Кажуть, не знали, що відбудеться подібний захід, тому і грошей не взяли.

«Лексикон..» має  111 розділів у яких відповідно описано 111 міст світу у яких побував Юрій Андрухович. Вартість книжки – 111 гривень. А перша презентація відбулася 11.11.2011. Отака-от  магія!

Інна Наливайко, ПУНКТ