ЗМІ про тур ЛІМ

Юрій Андрухович читав у бібліотеці „Лексикон інтимних міст”

Протягом квітня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського спільно з організацією «Український клуб» проводять низку зустрічей з українськими письменниками та літературними діячами.

18 квітня в читальному залі бібліотеки відбулася презентація нового резонансного роману Юрія Андруховича „Лексикон інтимних міст”. Захід проведено в рамках „Лексикон-туру” відомого українського письменника великими містами України.

«Я поставив собі завдання у кожному місті читати якийсь новий розділ, такий, що не читав у жодному попередньому», – розпочав Юрій Андрухович.

Таким чином, присутні, а це понад 200 небайдужих до сучасної української літератури кіровоградців, прослухали уривок з „Лексикону” – „Гвадалахара, Мексика”.

Та власне традиційним романом свою книгу Юрій Андрухович свою книгу не називає – це книга-пазл, де назви міст є назвами розділів, загалом вони складають багаторівневий художній твір. Таким чином читачеві доведеться самому збирати до купи сюжетну лінію твору. Поверхневий рівень – оповідання – приховує значно глибші прошарки роману: культурно-історичний, сатиричний, філософсько-абстрактний. Тож читайте не поспішаючи, – дав пораду своїм читачам Юрій Андрухович.

На презентації був присутній друг юності письменника – наш земляк-художник Ігор Смичек. Юрій Андрухович прочитав присвячений йому розділ роману „Таємниця”. Загалом на зустрічі прозвучало багато уривків з творчого доробку письменника, зокрема і презентованого „Лексикону інтимних міст”.

Між читанням творів Юрій Андрухович відповідав на різні питання, зокрема про ставлення до відвертої мови сучасної української літератури, літературних премій і про те, що до позиції класика ставиться жартома і самоіронічно.

По закінченню презентації письменник влаштував автограф- та фотосесію майже для сотні поціновувачів його таланту.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського