ЗМІ про тур ЛІМ

Андрухович презентував у Луцьку нову книжку

Письменник Юрій Андрухович в рамках туру містами України на підтримку нової книги «Лексикон інтимних міст» завітав до Луцька.

Письменник 12 квітня зустрівся зі студентами та спілкувався з журналістами.

Під час презентації він прочитав уривки з нової книги українською, італійською і трохи сербською мовами. За його словами, у ній містяться есеї про 111 міст, в яких побував письменник.

Історії про Луцьк у книзі немає, але письменник зазначив, що в наступні видання він обов’язково вмістить історію про це місто.

В прочитаному уривку під назвою «Белград 2002» Андрухович розповів, що в сербській мові існує 187 синонімів слова «кохатися».

А в есеї про місто Палермо окреслив взаємозв’язки мафії та культури в Італії.

Андрухович на прохання читачів прокоментував свій вислів «Рим – то вічне місто, Київ – вічне тісто». Він зауважив, що Київ завжди піддається різним тенденціям зовні.

За його словами, в переважній більшості країн столиця відіграє роль опозиції до всієї країни і показує кращий приклад. Київ же – місто, яке іде за всією країною, відображає всі його тенденції.

«Можливо, з часом місто визріє до чогось більшого», – роздумував письменник.

«Лексикон інтимних міст» Юрій Андрухович вважає своєю найкращою книжкою. Він зазначив, що в ній є різні нашарування – культурно-історичне, філософське, політичне.
Він розказав, що книгу обов’язково перекладуть щонайменше чотирьом мовами – польською, іспанською, французькою та німецькою.

За словами промоутера Андруховича, директора міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Czernowitz» Святослава Померанцева, Луцьк – сьоме місто, де презентували нову книгу. Поки що тур відбувався західною Україною.

Після великодніх свят книжку повезуть і в центральну Україну.

На зустрічі Андруховича з лучанами був присутній також письменник Олександр Ірванець.

Після читань всі зацікавлені могли придбати нову книгу, письменник роздавав автографи.

ВолиньPost