ЗМІ про тур ЛІМ

«Лексикон-тур» Юрія Андруховича стартував з «рідного дому»

5 квітня відомий український письменник Юрій Андрухович презентував Івано-Франківську нову книгу “Лексикон інтимних міст”. Захід відбувся в одній з найдавніших локацій старого Станиславова – галереї на території «Старого Бастіону».

“Лексикон інтимних міст” патріарха Бу Ба Бу – роман, що складається з окремих есе, в яких сто одинадцять історій про сто одинадцять міст. Писав їх, мандруючи Європою, Америкою та Україною. Цікаво, що історії про Івано-Франківськ, рідного міста Андруховича, немає. За словами письменника, «ідеєю книжки є людина, яка в дорозі, яка поза домом, людина, яка переживає пригоди десь далеко від дому», а Івано-Франківськ для Андруховича – «це дім».

Тарас Прохасько зазначає: «Юрко має дивовижний талант – дуже добре відчувати час. Але відчувати час в таких речах, про що «газети не пишуть», відчувати запах, атмосферу. Він має нюх на часові аромати. Книга “Лексикон інтимних міст” є важливою, епохальною у тому сенсі, що вона написана максимально вільно. Написана так, як би автор хотів розповісти про щось найближчим людям».

На презентації Юрій Андрухович зачитав найсоковитіші фрагменти із свого «Лексикону…». Звучали спогади дитинства, подорож світом реальним і власним, внутрішнім. Не обійшлося і без гумору. Кумедні та дотепні вирази з «Лексикону…» викликали щирий сміх у присутніх у залі.

Окрім представлення “Лексикону інтимних міст”, одночасно відкрито дебютну виставку фотографічних колажів дружини письменника Ніни Андрухович.

Ніна вирішила доповнити нову книжку чоловіка своїми абстрактними, загадковими, мандрівними світлинами, зрештою, як і самий «Лексикон…».
Саме з рідного Івано-Франківська Андрухович розпочав свій всеукраїнський «Лексикон-тур». Далі – Тернопіль, Ужгород, Рівне, Острог, Луцьк, а на завершення – Черкаси, Кіровоград, Одеса.

Катерина Воронова, БРІЗ

Фото – Ірина Вікирчак