ЛІМ

Юрій Андрухович вирушає в тур Україною з «Лексиконом інтимних міст»

5 квітня «Лексикон інтимних міст» Юрія Андруховича вирушає в тур Україною. Презентації книжки розпочнуться у рідному для письменника Івано-Франківську. Перед українським туром «Лексикону» письменник розповів про те, чим займається зараз, чи бачить себе в ролі політичного діяча та про тенденції у нашому суспільстві. Міркування та роздуми Юрія Андруховича слухала Олександра Сльозко.

Презентація книжки «Лексикон інтимних міст» відбулася у листопаді минулоріч, а точніше 11 дня 11 місяця 2011 року. До того ж твір вміщує 111 есе і коштує 111 гривень. Весь цей випадково-невипадковий збіг чисел письменник разом із видавцем перетворили на грандіозну PR-кампанію.

От і цьогорічний тур Україною охопить 11 міст. Вся ця містика прийшлася до вподоби далеко не всім, сказав Юрій Андрухович, наприклад сайт «Літакцент» нагородив «Лексикон» антипремією «Золота булька». Але більшість читачів сприймає книжку дуже спокійно.

В оповіданнях про свої інтимні міста чималу кількість сторінок письменник присвятив Москві. Саме цей уривок Андрухович вибрав для читання вголос.

Останні кілька місяців автор «Перверзії» та «Московіади» перекладає прозу Бруно Шульца українською мовою. Оповідання польського письменника настільки захопили Юрія Андруховича, що він сидить над перекладами по 10 годин на день.

Втім часу на те аби поміркувати над станом українського суспільства у письменника вистачає. Але він не бачить в собі сил змінювати країну, бо, за його словами, це дуже важка і титанічна справа.

Що ж, у президентському кріслі ми Андруховича не побачимо. За його словам, письменник може впливати на політику тільки за умови своєї автономності. І він дотримується саме такої позиції.

Олександра Сльозко, «Радіо-Ера» ФМ