ЗМІ про тур ЛІМ

187 синонімів до слова «кохатися» або Андрухович у Тернополі

Про те, що Юрій Андрухович відправляється у літературне турне-презентацію і приїде до Тернополя, рекламували і писали практично на кожному кроці. Ще б пак, секс-символ української літератури, її Патріах, бубабіст, відомий та епатажний пан Юрій відвідає тернополян. До того ж, презентує свою нову книгу «Лексикон інтимних міст», яку досить неоднозначно оцінили літературні і читацькі кола. От наприклад, «ЛітАкцент» нагородив анти-премією «Золото булька».

111 міст за 111 гривень
Магічне число 1, чи то 11, чи то 111 переслідує Андруховича. Хоча можна сказати, що й сам автор створює містичний ореол навколо. У «Лексиконі інтимних міст» знаходимо 111 міст, про які він закінчив писати 11 січня 2011 року. Цікаво, що тираж не111 примірників, чи 111 тисяч примів риків, а 5000.

Найбільші труднощі, за словами пана Юрія, виникли із «Ї» та «И», а найбільше можна прочитати на букву «Б». У всіх містах письменників побував сам. Окей, не у всіх. Не був у Єрисалимі та Цюрюпинську. Також цікаво, що про рідний Станіслав не написав. Пояснив це тим, що про нього міг створити книгу обсягом десь із «Лексикон».

187 синонімів до «кохатися»
На презентації книги у ТНПУ ім. В. Гнатюка автор зачитав історії про Бєлград, Гайсин, Гамбург та Єнакієве. Ось вам і інтим: розповів про сербську мову і синоніми у ній до «кохатися». Також зачитав студентам Неборакову «Лялю Бо», яка увійшла до історії про місто Бєлград. Зал вона порвала, напевно так само, як і в далекій Сербії колись. На прохання присутніх і зацікавлених, продекламував і свого «Пам’ятника».

Не шукайте у соціальний мережах, бо немає
Студенти розпитували про творчість і плани творчі, теорію літератури, фемінізм, Софію Андрухович та шкідливі звички. Довелося гостю зізнатися, що вони в нього є, але називати їх не назвав. Також не розкрив свою музу. Інтимне ж питання? Інтимне. Не зважаючи на те, що привіз він саме інтимний лексикон. Продовжуючи тему, питали (напевно дівчата), чи має Патріарх акаунти у соціальних мережах. Виявляється, що ніде він не зареєстрований. Зізнався, що не може витрачати на це час.

Тернопіль заслуговує на більше
Про це зізнався сам автор і сказав, що міг написати про наше Файне більше. Розповідь про наше місто пов’язана із армійськими роками Андруховича, а точніше з їхнім закінченням. До речі, задум нового твору пов’язаний із Золотим Потоком, що на Тернопільщині. Поштовхом для цього став надряпаний на стінах руїни замку вірш, що дуже схожий на передсмертну записку. За словами автора, це буде класичний роман.

Катрін Бретер, Висновки