ЗМІ про тур ЛІМ

Юрій Андрухович запропонував рівнянам інтим

Новий твір відомого українського письменника Юрія Андруховича “Лексикон інтимних місць” презентували у Рівному 11 квітня на прес-конференції в “ОГО” за участю самого автора, його друга та колеги, рівнянина за походженням, Олександра Ірванця та видавця “Лексикону” Святослава Померанцева.

“Лексикон інтимних міст” – найбільший за обсягом твір Юрія Андруховича. Це своєрідна подорож містами світу очима автора.

– Слово “інтим” звикли сприймати переважно у сексуально-еротичній площині, – зауважив автор, пояснюючи назву своєї нової книги. – Як часто зазначають в оголошеннях про пошук роботи – “інтим не пропонувати”. Я якраз пропоную читачеві інтим. Інтим у його ширшому розумінні – певної людської відвертості. Я подаю міста страшенно суб’єктивно, із застереженням – не ставитись до цієї книги як до туристичного путівника.

До “Лексикону…” увійшли есе, присвячені 111 містам. Розташовані вони за абеткою. Найбільше назв міст – на літеру “б”. А ось “підступними”, як зізнався автор, були літери “и” та “й”. У першому випадку авторові “прийшло на допомогу” шведське місто Истат, у другому – Нью-Йорк (у книзі Андруховича він фігурує як Йорк Новий).

На літеру “є” – чи не найкоротші тексти, про Єрусалим та Єнакієво. У першому з названих міст автор не був, і це один із небагатьох винятків – більшість текстів присвячені містам, які письменник відвідав особисто. “Та я в ньому все одно буваю – завжди, коли намагаюсь молитися”, – зізнається Юрій Андрухович, розмірковуючи про “вічне місто” Єрусалим.

Тексту про Рівне в “Лексиконі інтимних міст” немає, проте Юрій Андрухович не виключає, що він увійде до наступного видання книги. “З Рівним у мене пов’язана одна фантастична історія, – зізнався письменник. – Запам’ятав, як у Рівному під час вінчання Олександра Ірванця мені довелося дуже довго тримати в руках страшенно важку ікону”.

Юрій Андрухович зізнався, що дорожніх нотаток він практично не веде, і тому в його есе, присвячених різним містам, вигадане і реальне тісно переплітаються. “Що довша дистанція відокремлювала мене в часі від відвідання певного міста – тим цікавіше було писати”, – розповів автор “Лексикону…”

Один із найулюбленіших для нього текстів у книзі – есе про Прагу. “Я був там на канікулах разом із матір’ю у 8-річному віці, – розповідає Юрій Андрухович. – Це був 1968 рік. За місяць туди вступили радянські війська… Текст про Прагу – це спроба зайнятись такою собі внутрішньою археологією: дійти до себе восьмирічного і уявити що я міг там бачити і переживати. Це було захопливе заняття”.

Після зустрічі у Рівному Юрій Андрухович вирушив до Острога – в обідню пору 11 квітня він презентуватиме “Лексикон інтимних місць” у Національному університеті “Острозька академія”, а вже ввечері проведе зустріч із читачами у Нетішині.

Відео з прес-конференції можна переглянути тут.