ЗМІ про тур ЛІМ

Юрій Андрухович приїхав до Кіровограда, наче на зйомки передачі «Жди меня» та висловив бажання попрацювати разом з Джонні Деппом та Романом Поланські

Вчора, 18 квітня в Кіровограді свою найновішу книгу «Лексикон інтимних міст» презентував відомий письменник Юрій Андрухович. Хоча до нашого міста автор завітав уперше, проте, за його власним зізнанням, його візит чимось нагадує передачу «Жди меня», адже тут на нього чекала зустріч зі своїм колишнім однокурсником Ігорем Смичеком, з яким вони разом вчилися в Поліграфічному інституті у Львові й не бачились 30 років.

Проте ця очікувана зустріч не порушила традиційного розкладу презентаційного туру Андруховича: як і в решті дев’яти містах, письменник провів зустріч зі студентами, прес-конференцію для журналістів та власне презентацію книги й автограф-сесію для усіх бажаючих. Попри те, що у «Лексиконі інтимних міст» розповідається про 111 міст, перше її явлення світу відбулося 11.11.11 об 11 годині 11 хвилин, автор зазначив, що ну мерологією не захоплюється, але повз такий збіг цифр просто не міг пройти. До того ж. видавцем книги (та зрештою, організатором туру) є Міжнародний поетичний фестиваль «Meridian Chernowitz», а фестиваль – це завжди свято, гра. Крім того, Андрухович закликав не сприймати нову книгу як туристичний путівник, а також означив єдину категорію читачів, котрим «Лексикон інтимних міст» особисто він не рекомендує – це діти молодшого шкільного віку.

Спілкування з довгоочікуваним гостем міста, що закономірно, вийшло за межі розмов про новий літературний доробок. Молодь, зокрема, цікавилась про екранізації та театральні постановки за творами письменника. Юрій Андрухович сказав, що після досвіду написання сценарію для стрічки «Кисневий голод», він довго відмовлявся від роботи з кінематографістами, проте кілька років тому створив сценарій за романом «Перверзія», але знову ж таки не знайшов порозуміння з режисером, котрий мав знімати фільм. І нині режисером він волів би бачити Романа Поланські, а виконавцем головної ролі – Джонні Деппа. Також в Юрія Андруховича, як кандидата філологічних наук, запитали, чи не збирається він писати докторську дисертацію. Письменник відповів, що докторську не пише, та й взагалі йому не подобається викладати, тому що він занадто любить студентів.

Про письменницьку працю гість загадково зазначив, що серйозний автор насправді не знає, для чого він пише. Він робить це, бо не може не робити, а вже завдання читачів – відокремити, де творчість, де PR, а де прагнення заробити гроші. Що стосується грошей, то Юрій Андрухович зізнався, що в Україні для нього головне – писати й публікуватися, а заробляє гроші літературною працею він за кордоном.

Дмитро Шульга,

фото – Іван Леонов